Носител на Гонкур: Трябва да спасим заложниците на Либия
Носител на Гонкур: Трябва да спасим заложниците на Либия / netinfo
Трябва да спасим заложниците на Либия, призовава мароканският писател Тахар Бен Джелун в статия, поместена във френския вестник "Монд", предаде БТА.

Носителят на наградата "Гонкур" за 1987 г. подчертава, че е било доказано, че петте български медицински сестри и лекарят никога не са заразявали либийски деца с вируса на СПИН. Бен Джелун определя случая като "цинична и отвратителна машинация", като отбелязва, че шестимата медици са държани за заложници от либийския държавен ръководител Муамар Кадафи.

Мароканският писател пише, че няма да коментира съдбата, която е отредил Кадафи на либийския народ след идването си на власт при съпроводен с насилие държавен преврат през септември 1969 г. Либийският народ е онзи, който трябва да се съпротивлява и бори срещу тази диктатура, аргументира се той.

Същевременно Бен Джелун отбелязва, че "тази фантастична история", както нарича процеса срещу шестимата медици, може да се роди само в ума на човек, който има сметки за уреждане със Запада. Това е скандал, който е също толкова достоен за осъждане, колкото което и да е взимане на заложници, пише той.

Бен Джелун заявява, че Кадафи е допуснал политическа и морална грешка, като е признал индиректно отговорността си за атентатите срещу американски самолет над Локърби и срещу френски над Нигер. Сега заложниците плащат сметката за тази грешка, коментира той. В защита на тезата си мароканският писател припомня исканията за обезщетения, които определя като начин за възстановяване на компенсациите, платени от Либия за жертвите на двете бомбени нападения, и за успокояване на гнева на семействата на заразените с вируса на СПИН либийски деца.

Бен Джелун пише, че искането на Кадафи шестимата медици да изкупят вината си чрез обезщетенията представлява възстановяване на средновековни практики, които нямат място в съвременността. Европа не трябва да влиза в архаична и противна на справедливостта и правото логика, предупреждава той, като призовава искането на Либия за плащане на кръвнина да бъде отхвърлено.