/ iStock/Getty Images
Невиждани агресия и вандализъм в Нидерландия: протестите заради наложения вечерен час не секват, по улиците на страната отново се стигна до тежки сблъсъци. Нарушения на ограниченията има и в други европейски страни, пише Deutsche Welle.

В много нидерландски градове за поредна вечер продължиха изблиците на недоволство, предизвикано от наложения вечерен час в рамките на противоепидемичните мерки. Безредици е имало в поне десет града, сред които Амстердам, Хага и Ротердам. Полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите. Над 150 души са задържани.

"Такова нещо не сме виждали от 40 години"

По данни на полицията, буйствали са стотици агресивни младежи. Те се събрали непосредствено преди началото на вечерния час в центровете на градовете, където впоследствие се стигнало до хаос и погроми. „Безсрамни крадци", заяви по техен адрес кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб. В неговия град били изпочупени витрини на магазини, стоките били разграбени. Полицията излезе в Туитър с призив към гражданите да предоставят видеозаписи от инцидентите, за да се облекчи разследването. Ситуацията излезе извън контрол и в град Хертогенбос, който стана арена на палежи, грабежи и други прояви на вандализъм.

От разпространените в интернет кадри се вижда, че в Харлем демонстрантите са ранили с тухла по главата един фоторепортер. А както съобщават медиите, в Хертогенбос протестиращите се опитали да нахлуят и в болници. Полицията блокирала входовете на лечебните заведения, линейките били насочени към други клиники. Чак в полунощ полицията е успяла да овладее ситуацията. „В по-голямата част от Нидерландия вече е спокойно", обяви шефът на полицията Вилем Вулдерс, а министър-председателят Марк Рюте осъди поведението на протестиращите, наричайки го „престъпно насилие".



Първи вечерен час след Втората световна война

Безредиците в Нидерландия избухнаха заради затягането на ограничителните мерки и въведения от уикенда насам вечерен час. Полицията и кметовете в засегнатите градове смятат, че в погромите участват различни групи - както хора, които отричат съществуването на коронавируса, така и футболни хулигани и неонацисти. „Толкова насилие не сме виждали от 40 години", каза по телевизията Кун Зимерс от полицейския синдикат NPB.

В Нидерландия вечерен час се налага за първи път след Втората световна война. Засега той важи до 9 февруари и задължава гражданите да останат по домовете си между 21:00 и 4:30 часа. Нарушенията се наказват с глоби.



В Германия и Великобритания се веселят незаконно

През изминалия уикенд на лондонската полиция ѝ се наложи да използва хеликоптер и кучета, за да разпръсне нелегално парти с 300 гости. Пак по уикенда е било разпръснато и друго парти с 200 участници, а миналия четвъртък - сватба със стотици гости в Лондон.

В Германия полицията също се натъква на множество неразрешени празненства. Когато полицията се опитала да вземе личните данни на участници в нелегално парти в баварския Вайсенхорн, двама от тях се опитали да избягат, скачайки от втория етаж. Наложило се да бъдат откарани в болница заради получените травми, а поради агресивното поведение на други участници в партито полицията била принудена да извика подкрепления.

Междувременно стана ясно, че германското правителство не изключва опасността от нападения срещу имунизационни центрове и транспортни средства, превозващи ваксини. Конкретни сведения нямало, но налице била „абстрактна заплаха", е записано в документ на вътрешното министерство, за който съобщават изданията на медийната група „Функе".

В Дания горят кукла с лика на министър-председателката

В Дания пък бяха задържани трима мъже, които по време на протестите срещу противоепидемичните мерки изгорили кукла, на чието лице била залепена снимка на министър-председателката Мете Фредриксен, както и бележка с надписа „Тя трябва да бъде убита". Инцидентът предизвика вълна от възмущение в цялата страна.


 
Deutsche Welle