Нашествие от дървеници в Ню Йорк
Нашествие от дървеници в Ню Йорк / www.sxc.hu

Дървеници са плъзнали из апартаменти, офиси и магазини в Ню Йорк, включително в бутик на прочутата фирма за бельо Victoria's Secret, предаде Франс прес.

Нюйоркчани не могат да спят нощем от кръвопиещите инсекти. За последните 12 месеца общинските власти са получили 31 719 оплаквания за нашествие от дървеници - 26 000 повече от предишната година. Хората често премълчават проблема, защото има опасност да загубят наематели или да платят солени сметки за унищожаване на паразитите. Застрашен е целият град - да откриеш, че сградата гъмжи от дървеници е почти толкова страшно, колкото да ти съобщят, че си сериозно болен.

Няколко луксозни бутици на фирми като Hollister и Abercombie and Fitch бяха временно затворени, съобщава БТА.

Дървениците са по-големи от оризово зърно и живеят 10 месеца. Смятани за почти изчезнали след Втората световна война, те отново се развъждат неудържимо след забраната на токсични инсектициди като ДДТ. Не са отровни, но хапят, докато човек спи - като вампири, отбелязва АФП. Въздействието е психологическо - хората се влудяват.

Експерт предлага срещу 350 долара на нюйоркчани помощ - издирване на дървениците с кучета, специално обучени да ги подушват. "Те са също като кучетата, които откриват дрога, бомби или трупове. Обучени са да търсят само една миризма - тази на дървениците", обяснява той.