Над 90% от българите смятат, че бедността е широко разпространена у нас
Над 90% от българите смятат, че бедността е широко разпространена у нас / снимкa: sxc.hu

Над 80 на сто от европейците са на мнение, че бедността в страната им нараства през последните три години, макар да не мислят, че лично са застрашени да станат бедни. В България, Румъния и Унгария 90 процента от хората смятат, че бедността "е разпространена" в техните държави, сочи допитване на Евробарометър, цитирано от Франс прес. В същото време над 60 процента от шведите и датчаните са на мнение, че бедността "не е разпространена" в техните страни. Французите, които имат такова усещане, са 86 на сто.

Смята се, че повече от 80 милиона европейци или 16 процента от населението на Европейския съюз живеят под прага на бедността.

84 процента от запитаните отговарят, че бедността в страната им се е увеличила, а над половината унгарци, латвийци и гърци смятат, че бедността "много се е засилила" в роднината им, пише БТА. Три четвърти от анкетираните заявяват, че бедността е "разпространена" в страната им, но това усещане е много различно в отделните държави.

Истината е, че схващането за бедност, измервано от анкетата, остава много субективно. Близо една четвърт от анкетираните смятат например, че човек е беден, когато живее от социални помощи, но за също толкова европейци бедността се състои в невъзможността да се купуват основни продукти.