Над 50 души убити при двоен атентат в околностите на Дамаск
Над 50 души убити при двоен атентат в околностите на Дамаск / снимки: Reuters

Повече от 50 души бяха убити при два едновременни атентата с коли бомби в град близо до сирийската столица Дамаск, а бунтовниците свалиха военен самолет и плениха един от двамата пилоти.

След като изтребителят бомбардировач бил поразен, двамата пилоти катапултирали с парашути. Единият е попаднал в плен, а съдбата на другия е неизвестна. Сирийски неправителствени организации потвърдиха залавянето на един пилот от правителствените ВВС.

Рано сутринта натъпкани с експлозиви коли бяха взривени в квартал, подкрепящ режима, в населения предимно с християни и друзи град Джарамана. Взривовете избухнали на централен площад близо до бензиностанция, карайки местните жители да се разбягат в паника, предава БГНЕС.

Броят на жертвите на двойния атентат нарастваше през деня и достигна около 54 души, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Над 120 души са били ранени. В последните три месеца Джармана стана мишена на четири подобни атентата.

Над 50 души убити при двоен атентат в околностите на Дамаск
netinfo

Междувременно ръководството на сирийската Национална коалиция на опозиционните и революционните сили (НКОРС) ще проведе първото си заседание, за да определи състава на преходното правителство на страната, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Около 60-те делегати, избрани след продължителни преговори в Катар този месец, ще се съберат преди срещата на "Приятелите на сирийския народ" на 12 декември в Мароко. "Целта е да излъчим премиер на преходното правителство или поне списък на кандидати преди форума на "Приятелите на сирийския народ"," заяви за Ройтерс заместник-председателката на коалицията Сухаир ал Атаси. Атаси е една от трите жени в ръководството на коалицията, почти половината от което са членове на Мюсюлманските братя или на техните съюзници.

Според лидерите на НКОРС сформирането на преходно правителство ще помогне на опозицията да получи международна подкрепа, включително военна и финансова, предава БТА.

На двудневната среща в Кайро ще бъдат избрани и комитети за управление на помощта от чужбина и на комуникациите - процес, който се превръща в борба за власт между Мюсюлманските братя и светските членове на коалицията.

Не може да става и дума Русия да се включи по някакъв начин в сирийския въоръжен конфликт. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС.

Пунктът за материално-техническо осигуряване на руския военноморски флот в сирийското пристанище Тартус работи нормално, добави министърът. Лавров изтъкна, че дългогодишното сътрудничество във военнотехническата сфера между Русия и Сирия цели главно да се поддържа стабилността в Близкия изток и "никога не е целяло да подкрепи някакви сили на вътрешната сирийска арена".

Русия е "категорично против външна намеса, камо ли силова, в сирийските събития". Москва прави всичко, което е по силите й, за да спре кръвопролитието и да заведе страните на масата за преговори, "на които самите сирийци да съгласуват параметрите на бъдещото политическо устройство на страната си", каза руският първи дипломат. "Точно за това се разбраха водещите държави на срещата си в Женева от 30 юни", напомни той.

"Ако пък вместо това се насърчава "война до победен край" срещу режима на Башар Асад, това само ще задълбочи страданията на сирийския народ, ще усложни бездруго взривоопасната обстановка в близкоизточния регион", добави Сергей Лавров.