Москва иска писмени гаранции от НАТО във връзка с ПРО
Москва иска писмени гаранции от НАТО във връзка с ПРО / снимки: Reuters, архив

Руският външен министър Сергей Лавров предложи Москва да получи писмени гаранции от НАТО, че противоракетният щит в Европа няма да представлява заплаха за Русия, предаде Франс прес. "Приятелите ни от НАТО отказват категорично да представят в писмен вид онова, което твърдят устно, а именно, че проектът за противоракетен щит в Европа не представлява никаква опасност за Русия и не е насочен срещу Русия", каза Лавров в литовската столица Вилнюс, където тече среща на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Продължаваме консултациите си, но законните ни тревоги не се вземат предвид, каза той пред журналисти.

На среща на външните министри от НАТО днес и утре в Брюксел се очаква страните членки да потвърдят, че проектът за противоракетен щит не е насочен срещу Русия и работата по него ще продължи, но алиансът все така иска да преговаря с Русия за споразумение за сътрудничество, казват дипломатически източници.

Според Лавров обаче подобно споразумение няма да е реалистично, тъй като НАТО отказва да се съобрази с исканията на Русия. Те знаят много добре каква е ситуацията и ако не ни слушат и не разбират какво им казваме, не смятам, че може да стигнем до споразумение, предупреди той.

В края на ноември Москва реши да активира системата си за ранно предупреждение срещу ракетно нападение в Калининград - руски анклав на границата с Европейския съюз. Президентът Дмитрий Медведев обясни, че целта е да се отговори на "заплахата", каквато представлява противоракетния щит на НАТО, уверявайки наред с това, че Москва "не затваря вратата за диалога".

Като разполага съвременно въоръжение в Калининград, Русия не нарушава международните си задължения. Калининград е суверенна територия на Руската федерация, каза Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В последните шест-седем години изтеглихме от района на Калининград стотици единици тежко оръжие и със сигурност ще заменим някои от тях с модерни оръжия, но това ще стане съгласно правата на Руската федерация без да се нарушават международни ангажименти, така че не мисля, че нашите колеги от Литва или която и да било друга европейска държава могат да се безпокоят, изтъкна той.

Когато беше подписан договорът между НАТО и Русия обаче, алиансът твърдеше, че никаква значителна бойна сила няма да бъде разположена трайно на територията на новите страни членки - ангажимент, който беше сериозно нарушен, припомни той. Хилари Клинтън и екипът й явно са дошли за срещата на ОССЕ, за да се отчетат пред избирателите, каза Лавров.

Коментирайки съобщенията в множество медии, че е съкратил пребиваването си във Вилнюс заради критично изказване на държавния секретар на САЩ във връзка с парламентарните избори в Русия, Лавров отбеляза, че ако страните имат претенции една към друга, те би трябвало да ги изразят в диалог, посочва БТА. Използването на трибуната за изразяване на нечии претенции е неуважение към ОССЕ, допълни той.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да не "пилее" пари за разполагане на оръжия в отговор на планирания от алианса противоракетен щит в Европа, предаде ДПА. "Ние имаме общ интерес да защитаваме нашите населения от реална ракетна заплаха и определено би било пилеене на пари, ако Русия започне да инвестира в ответни мерки срещу измислен враг, който не съществува", каза Расмусен пред репортери в Брюксел преди среща на външните министри от НАТО.

Москва иска писмени гаранции от НАТО във връзка с ПРО
netinfo

Според него е по-подходящо тези пари да отидат за създаване на работни места в Русия и за модернизиране на руското общество.

По-рано началникът на генералния щаб на руската армия генерал Николай Макаров предупреди, че заради противоракетния щит Москва е принудена да участва в надпревара във въоръжаването.

Руският външен министър Сергей Лавров се оплака, че "легитимните искания (на Русия) не се вземат предвид". "Ние няма да постигнем напредък в диалога, докато алиансът не чуе Русия", каза той.

Расмусен изрази надежда, че НАТО и Русия ще се споразумеят по въпроса до форума на алианса в Чикаго през май. Според него като цяло отношенията между двете страни бележат значителен напредък, но по въпроса за противоракетната отбрана напредъкът е по-бавен, отколкото би желал той.