/ iStock/Getty Images
Люксембург започна тази седмица масово тестване на населението. Целта е всички 600 000 жители на Великото херцогство да бъдат изследвани възможно най-скоро, за да бъде предотвратена втора вълна на епидемията след разхлабването на ограничителните мерки, предаде Ройтерс.

Хората ще бъдат тествани на доброволна основа. Предвидено е броят на извършваните на ден тестове да бъде увеличен от 1500 сега до 20 000 следващия месец. Целта е всички жители на Люксембург да бъдат изследвани за новия коронавирус - на групи, а ако се наложи - и по няколко пъти.

Друга задача на масовото тестване е да бъдат изолирани заразените без симптоми, за да бъде намалено разпространението на вируса. Според прогноза на здравните власти тези хора са около 1500.

В Люксембург ще бъдат създадени общо 17 пункта за тестване на местното население, но и на работещите в страната, които живеят в Белгия, Германия и Франция. В момента властите изпитват информационната система на програмата за масово тестване.

В Люксембург има 3958 регистрирани заразени с коронавируса, 109 от които са починали. Страната не упражнява граничен контрол за овладяване на епидемията, отбелязва Ройтерс.
БТА