/ Gettyimages
Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че ще разкрие подробности за отдавна защитен саудитски служител, който е имал връзки с извършителите на атентатите от 11 септември 2001 г.

В отговор на дългогодишен натиск от семейства на жертвите на атентатите, ФБР и Министерството на правосъдието решиха да разсекретят името на въпросния саудитски служител „в светлината на извънредните обстоятелства по този конкретен случай“.

Лицето е един от главните саудитски служители, за които се споменава в доклад на ФБР за атентатите.

Близо 3000 души бяха убити в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания, а семействата подадоха иск за щети към саудитското правителство.

Американците отбелязват шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., отнели живота на близо 3000 души в Ню Йорк и във Вашингтон.
Gettyimages

Случаят отдавна заплашва да смути правителството на Саудитска Арабия, което многократно отрича връзки с Ал Кайда, и реално го оставя изложено на искове за вреди, които могат да достигнат до милиарди долари.

Германският джихадист от сирийски произход е обвинен в участие в планирането на атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ
Gulliver/Getty Images

В официален доклад за атаките през 2002 г. се казва, че някои от нападателите са получавали средства от саудитски служители, като "поне двама са саудитски разузнавачи".

Въпросните двама са били служители на посолството на Саудитска Арабия в САЩ по това време.

Американците отбелязват шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., отнели живота на близо 3000 души в Ню Йорк и във Вашингтон.
Gettyimages

Разследващите отхвърлиха твърдението, че те са замесени с похитителите.

През 2012 г. обаче редактиран доклад на ФБР потвърди, че един от извършителите е замесен със саудитското кралско семейство. Неговата самоличност винаги е била класифицирана.

"ФБР признава необходимостта и желанието на семействата на жертвите да разберат какво се е случило с техните близки и отговорните за смъртта им да понесат правосъдие", заявиха от Министерството на правосъдието на САЩ.
БГНЕС