/ БГНЕС
Китайският президент Си Цзинпин подчерта на строга възпоменателна церемония, че благодарение на Цзян Цзъмин комунистическата партия е оцеляла след “политически бури“. Си изтъкна заслугите на покойния Цзян за прокараването на вдъхнали нов живот реформи и модернизирането на китайската икономика, предаде Ройтерс.

Бившият президент на Китай Цзян Цзъмин почина миналата сряда на 96 години. По време на управлението си той изненада скептиците с редица постижения на Китай, след като изведе страната дипломатическа изолация в периода, последвал протестите на площад Тянанмън. Той също така стопли  отношенията със САЩ и стана ръководител на безпрецедентен икономическия бум на страната.  

Си заяви, че Цзян е поел ръководството на страната във време, когато партията, армията и държавата са били в “сериозен период на външен натиск и вътрешни трудности“, визирайки продемократичните протести от 1989 г. на площад Тянанмън.

“В края на 80-те и началото на 90-те години, имаше сериозни политически бури както у нас, така и в чужбина, и социализмът в световен мащаб преживя сериозни усложнения. Някои западни държави наложиха т.нар “санкции“ срещу Китай“, каза Си пред присъстващите високопоставените китайски лидери, сред които беше и прекият наследник на Цзян, Ху Цзинтао.

Цзян обаче направи крачка напред, за да отстоява извършването на реформи и отваряне на Китай към света, той укрепи връзките между партията и народа, ангажира се с “дипломатически борби“ и защити независимостта и достойнството, сигурността и стабилността на Китай, добави Си.

 “Той имаше изключителното мъжество да взема смели решения и големия кураж да приложи теоретични нововъведения в критични моменти“, уточни президентът на Китай. Си описа смъртта на Цзян като неизмерима загуба и каза, че страната трябва да превърне скръбта в сила и да използва неговото наследство, за да напише нова глава в развитието на партията.

“Не вярвайте в злото, не се страхувайте нито от призраци, нито от натиск, и направете всичко по силите си, за да преодолеете всякакви трудности и предизвикателства по пътя напред“, призова Си Цзинпин.
БТА