В град Купянск в Източна Украйна малко кафене работи само на 8 километра от фронтовата линия, разказва Voice of America (VOA).

Заведението отвори миналото лято през юли – последният обект във верига от кафенета в региона. Независимо от бушуващата война собствениците казват, че тепърва ще разширяват бизнеса си.

Дмитро Кабанец, бизнесмен от Харков, е собственикът на кафенето в близост до фронта и още няколко обекта в родния си град, които е отворил през 2019г.

„Имах идея да отворя място в освободената територия от 2022г. Това е възможност не само да се отпразнува културата на приготвяне на кафе, но също и да се създаде място, където местните могат да почиват, да се развеселят и да се отворят допълнителни работни позиции,“ каза Кабанец.

Алина, местна гражданка от Купянск, работи в кафенето още от отварянето му.

Дъщеря й София, която е ранена през зимата от руски войски нахлули в града, също помага.

"Имаше обстрел близо до къщата ни и получих контузия," сподели София.

Кабанец каза, че изпраща парите, спечелени от кафенето, в района на Харков за хуманитарна помощ.

"През август купихме канцеларски материали за местните ученици. Въпреки че класовете се провеждат онлайн, те все още се нуждаят от консумативи. Печалбите ни бяха малки, около 250 долара, и ги похарчихме за деца," разказа той.

Кабанец притежава други кафенета в Харков, на около 30 километра от руско-украинската граница. Бизнесменът каза, че градът е непрекъснато под обстрел.

Независимо от опасността, холандският фотожурналист Коен ван Етен отиде да работи в Харков и благодарение на препоръките на свои приятели, откри кафенето на Кабенец.

„Кафето е наистина добро, но мисля, че магията на кафето са и хората, които го правят. Хората също живеят тук и аз исках да уловя историята на тези, които все още са тук, а също и да знам защо са избрали да останат – и затова дойдох в Харков," каза Етен.

За някои, възможността да направиш чаша хубаво кафе създава чувство на нормалност.

Андрий, украински войник, е работил като бариста преди време.

„За мен това е момент на релаксация, вид медитация, и възможност да забравя войната поне за малко.“

Кабанец каза, че няма планове да си тръгва, независимо от руските атаки в района на Харков.

Напротив, той планира да отвори още едно кафене в Изюм, град, който за 6 месеца през 2022г. беше окупиран от руските сили и е на 50 километра от фронтовата линия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA