Израелски военнослужещи
Израелски военнослужещи / БТА
Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена и локализирана" сухопътна операция срещу "Хизбула" в Южен Ливан, предаде ДПА.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) започнаха "целенасочени наземни рейдове, базирани на прецизна разузнавателна информация", се казва в изявление на армията, публикувано в социалната мрежа "Екс". "Целите са разположени в села близо до границата и представляват непосредствена заплаха за израелските общности в Северен Израел", пише още в текста. Сухопътните сили са подкрепени от ВВС, които нанасят "прецизни удари" по военни мишени в района.

Сухопътните операции на Израел в Ливан са насочени срещу бастиони на ливанското шиитско движение "Хизбула", разположени по ливанско-израелската граница, а не са война срещу ливанския народ, обяви днес израелската армия, цитирана от Ройтерс.

"Тези локализирани наземни операции взимат на прицел бастиони на "Хизбула", от които идва заплаха за израелски градове, кибуци и населени места по протежение на границата", каза говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари.

"Хизбула" е превърнала ливански села в близост до израелски села във военни бази, от които е готова да напада Израел", допълни той.

ЦАХАЛ посочват в изявлението си, че "продължават да работят за постигане на целите на войната и правят всичко необходимо, за да защитят гражданите на Израел и да върнат жителите на Северен Израел по домовете им".

Текстът бе разпространен в "Екс", след като часове по-рано говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър съобщи, че Израел е информирал Вашингтон за извършването на ограничени сухопътни операции в Ливан.

Представител на ливанските сили за сигурност тази вечер каза пред ДПА, че засега няма израелски танкове, разположени близо до ливанската граница.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Велев,Иво Тасев/БТА