/ БТА
Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Даниил оглави света литургия в Девическия манастир „Покров Богородичен“ в Самоков. Храмът чества празника си на днешния ден. 

БТА

Негово Светейшество служи заедно с Негово Високопреосвещенство Браницкия епископ Пахомий, първи викарий на Софийската митрополия, архимандрит Йоан, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Никодим, духовници от Софийската митрополия, архиерейският наместник на Самоковската духовна околия ставрофорен иконом Михаил Колев, и духовници от Самоковска духовна околия. 

Патриарх Даниил отслужи Света литургия за Кръстовден

Кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов посрещна патриарх Даниил, а десетки миряни се събраха в храма. Негово Светейшество ще представи и новата игумения на манастира - Херовима. 

БТА

Храмът е с дългогодишна история. На това място са били сформирани няколко монашески килии, в които се заселват монахини. Храмът се изгражда по-късно - през 1837 година.

БТА

Около 1900 година броят на монахините и послушничките в манастира е достигнал около 100. Голяма част от тях са се издържали от работа в предприятията в града.

БТА

В манастирската магерница има големи грамоти - отличия за ръкоделията, с които са кандидатствали в различни видове търговски изложения.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иван Ласкин, БТА