/ iStock/Getty Images
Властите в Иран започнаха съдебно производство срещу известен поп певец заради последната му песен, призоваваща жените да свалят задължителните си забрадки, съобщи съдебната власт в неделя.

Акцията срещу Мехди Ярахи идва почти година след смъртта в ареста на 22-годишната иранската кюрдка Махса Амини, предизвикала протести в цялата страна месеци наред. Тя бе арестувана за предполагаемо нарушаване на строгия дрескод на ислямската република, изискващ главата и шията на жените да бъдат покрити.

41-годишният Ярахи пусна в петък песен, наречена „Roosarito“, което означава „Вашата забрадка“ на фарси, изразявайки подкрепа за миналогодишното протестно движение.

Петима мъже бяха екзекутирани за изнасилване в Иран

Беше заведено съдебно дело срещу Мехди Ярахи след пускането на незаконна песен, която противоречи на морала и обичаите на ислямското общество“, се казва в уебсайта на съдебната власт Mizan Online. Не стана ясно какви са официалните обвинения. Ярахи не беше в ареста. Триминутният видеоклип на Ярахи включва лозунга на протестното движение „Жена, живот, свобода“. Той призова жените да "свалят забрадките си", а видеото включва кратки клипове на няколко жени, танцуващи с непокрити коси. Мерки срещу Ярахи ще обхванат и друга "противоречива песен", която той пусна през октомври. Озаглавен „Soroode Zan“ или „Химн на жената“, той се превърна в емблема на протестното движение, особено в университетите.

През 2018 г. Ярахи получи наградата за най-добър поп певец на фестивала Fajr, най-важното музикално събитие в страната, организирано от правителството. Той критикува властите на няколко пъти по време на своите концерти, главно заради възприеманата маргинализация на хората в родната му провинция Хузестан, в която живее голямо арабско малцинство. По време на протестната вълна, която Техеран определи като подстрекавани от чужбина „бунтове“, хиляди иранци бяха арестувани и стотици убити, включително десетки служители на сигурността.

Иранските жени все повече пренебрегват строгия дрескод, откакто започнаха масовите протести, призоваващи за прекратяване на задължителните забрадки. Миналия месец държавните медии съобщиха, че полицията е подновила патрулите, за да хване онези, които оставят косите си непокрити на обществени места.
БГНЕС