/ iStock/Getty Images
Индия закрива временно консулството си в афганистанския град Кандахар и евакуира служителите му като предпазна мярка, поради опасения, че районът може да попадне под контрола на талибаните, предаде ТАСС.

Индийските власти са изпратили специален самолет в Афганистан да евакуира около 50 служители на консулството и на индо-тибетската гранична полиция, съобщи вчера в. "Хинду", като цитира свои източници. Представителите на Делхи ще се върнат обратно в Кандахар в случай на подобряване на ситуацията в Афганистан.

В момента в Афганистан работят консулствата в Кабул и в Мазари Шариф.

Ситуацията в областта на сигурността се влоши значително от април тази година насам след изявлението на президента на САЩ Джо Байдън за изтегляне на американските войски. Към 6 юли над 90 на сто от тях бяха напуснали Афганистан. Със същите темпове се изтеглят и други страни от НАТО и техните партньори, докато талибанското движение засилва настъплението си в редица направления. Няколко десетки района от страната се намират под талибански контрол, включително и ключови гранични пунктове на границите с Таджикистан, Иран и Пакистан, а Кабул се готви за масирано контранастъпление срещу талибанското движение, отбелязва ТАСС.

Всички австралийски войски са напуснали Афганистан, съобщиминистърът на отбраната Питър Датън пред Скай нюз. "За момента тази кампания приключи. Но това не означава, че няма да участваме в други кампании със САЩ", отбеляза той.

Датън подчерта, че и след изтеглянето на австралийските сили, Канбера ще остане съюзник на Кабул в борбата с тероризма.