Гърция опроверга видеото с граничар, който пробива нарочно лодка с бежанци
Гърция опроверга видеото с граничар, който пробива нарочно лодка с бежанци / снимка: БГНЕС

Гръцката брегова охрана опроверга публикациите, според които техен кораб се е опитал да потопи лодка, пълна с бежанци. Това съобщават от посолството на Гърция в София в отговор на видео, разпространено от турските власти, според което служител на гръцката брегова охрана умишлено пробива гумената лодка, пълна със сирийски бежанци, след което ги изоставя да потънат и да се удавят.

Гръцката брегова охрана пробива лодка с бежанци, за да се удавят (ВИДЕО)

От посолството заявяват категорично, че кадрите са монтирани, а твърденията, отправени от Турция - абсолютно неверни.

Ето и пълния текст на съобщението, изпратено от посолството на Гърция в София, цитирано от агенция „Фокус":

„1. От Щаба на Гръцката брегова охрана се опровергават категорично публикациите в чуждия печат, както и монтиран аудиовизуален материал в чужд сайт, според който кораб на Гръцката брегова охрана уж се опитва да потопи лодка пълна с бежанци.

2. Считаме, че най-малкото е непоследователно да се твърди, че Гръцката брегова охрана използва такива практики, които са несъвместими с културните ни ценности и са абсолютно укорими, при положение, че бреговата охрана от началото на 2015 г. до днес е спасила от удавяне в морето над 90 000 мигранти при стотици операции по издирване и спасяване.

3. Също така отхвърлят се по категоричен начин твърденията в турския печат за някакъв диалог между ръководителите на бреговите охрани на Гърция и Турция".