Милтиадис Варвициотис
Милтиадис Варвициотис / БТА
Гръцкият министър на флота Милтиадис Варвициотис подаде оставка след скандал във връзка с коментарите му за смъртта миналия вторник на 36-годишен мъж, който падна в морето, след като беше избутан от екипажа на  ферибот, на който се опитвал да се качи, съобщи Ройтерс.

Варвициотис обяви оставката си в социалната мрежа Екс, известна преди като Туитър, в понеделник.

Видеозаписи, публикувани в социалните мрежи след инцидента, показаха членове на екипажа, които изглежда спорят с мъжа на рампата точно когато фериботът напуска пристанището на Пирея за остров Крит.

Мъж загина, след като бе бутнат в морето от служители на ферибот в Атина

Варвициотис каза миналата седмица, че мъжът, който си купил билет, се  качил на кораба преди да слезе по неизвестни причини, а след това се опитал да се качи отново и тогава бил отблъснат назад и паднал в морето точно когато корабът потеглял.

Смъртта на мъжа предизвика възмущение и протести в Гърция и Варвициотис беше подложен на критики, защото изглеждаше, че симпатизира членовете на екипажа.

Варвициотис, който по-късно се извини, каза, че коментарите му са били изтълкувани погрешно.

"Станах мишена на атака, която се засилва и става все по-токсична," заяви той, когато обяви оставката си.

"По никакъв начин не съм приравнявал  жертвата с извършителите. В никакъв случай не съм игнорирал отговорностите, които компанията, която притежава кораба, има и които тя все още отказва да поеме, заяви Варвициотис.
 
Светла Митева/БТА