Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изрази безпокойство от предполагаемите планове на екстремистко движение да свали правителството в страната, съобщи ДПА.

По време на посещение в град Фрайбург в Източна Германия, Щайнмайер заяви пред радиостанция "Ем Де Ар Актуел", че все още не знае до какво ще доведе разследването, но че инцидентът представлява "ново ниво" на екстремистката заплаха.

Принц, съдия и командос са заподозрени за опит за държавен преврат в Германия

"Ако се потвърди, че са били подготвяни терористични престъпления, тогава трябва да се предприемат действия, тогава наказателното право също трябва да постави ограничения“, каза той.

Щайнмайер призова хората „да се обявят по-силно от обичайното в защита на демокрацията" и да стоят далеч от омразата и агитацията в социалните медии.

Крайнодясното движение "Граждани на Райха", което отрича съществуването на модерната германска държава, се радва на значителен приток на последователи през изминалата година и представлява все по-високо ниво на опасност, каза ръководителят германската агенция за контраразузнаване Томас Халденванг, цитиран от Ройтерс.

Групата, чиито членове бяха арестувани при полицейски акции в Германия, е първокласен пример за нов сценарий, в който идеологията на "Граждани на Райха", конспиративните теории и крайнодясната пропаганда се сливат в едно, каза той.

"Преди всичко пропагандата около един "Ден Х" (ден, в който екстремистите да задвижат плановете си - бел. ред.) може да създаде значителен натиск да се действа в такива тайни групи и в крайна сметка да се превърне в стимул към сериозни прояви на насилие", добави той и подчерта, че агенциите за сигурност следят отблизо развитието на събитията.

Кремъл отрече да има връзка с подготовката на държавен преврат в Германия

Министърът на вътрешните работи Нанси Фезер похвали германските служби за сигурност за днешните акции за противодействие на терористичната заплаха от членове на крайнодясната среда на "Граждани на Райха", която не признава модерна Германия като легитимна държава. Фезер каза пред журналисти, че изглежда има „два организационни клона на самата организация: съвет и военно крило, и това вече разкрива опасността от тази предполагаема терористична организация".

„Конституционната държава е силна. Трябва да се изправим с цялата наша сила срещу враговете на демокрацията", каза тя.

Германия е бдителна, когато се отнася до заплахата от екстремизъм, каза говорител на министерството на отбраната, посочвайки като доказателство извършените днес полицейски акции в цялата страна срещу заподозрени заговорници за преврат.

На редовна пресконференция в Берлин, говорителят добави, че германската армия има политика на нулева толерантност към екстремизма, след като стана ясно, че един от 25-те арестувани заподозрени е войник на активна служба. "Дори един изолиран случай е твърде много", заяви говорителят, цитиран от Ройтерс.

Според германския главен прокурор военното крило на крайнодясната група, срещу която бяха предприети акции рано тази сутрин, е имало за цел да изгради нова германска армия.

/ГГ/

БТА