Ане Шпигел
Ане Шпигел / БТА
Ане Шпигел, която е федерален министър на Германия по семейните въпроси, е под натиск да подаде оставката си заради решението ѝ през лятото на миналата година да отиде на почивка със семейството си, само десет дни след наводненията, опустошили някои части на Германия, предаде ДПА.

По време на наводненията Ане Шпигел (партия „Съюз 90/Зелени“) е била министър на околната среда и климата в регионалния парламент на Райнланд-Пфалц, регионът пострадал най-сериозно от бедствието през юли.

Шпигел обясни в емоционално изявление причините за своята четириседмична почивка във Франция, описвайки я като „грешка“, след което се извини за действията си. Семейството ѝ имало нужда от почивка заради здравословното състояние на нейния съпруг, който през март 2019 г. получил инсулт.

Шпигел, каза че COVID пандемията е била „огромно предизвикателство“ за семейството ѝ и се отразила и на децата ѝ.

Шпигел трябваше да се извини и за друго свое изявление. По време на ваканцията си заявила участие в заседание на кабинета, но така и не присъствала.

Тя не коментира призивите за оставка от страна на опозицията. Партията на Шпигел също не зае позиция във връзка със случилото се.
БТА