/ iStock/Getty Images
Това са два пъти повече от смъртните случаи при автомобилни катастрофи
Газовите печки убиват 40 000 европейци всяка година като вкарват замърсители в белите им дробове, сочи доклад. Това са два пъти повече от смъртните случаи при автомобилни катастрофи.

Готварските печки изхвърлят вредни газове, свързани със сърдечни и белодробни заболявания. Експертите обаче твърдят, че има слаба обществена осведоменост за опасностите. Средно използването на газова печка съкращава живота на човек с почти две години. Това показва изследване на домакинства в ЕС и Обединеното кралство, съобщи „Гардиън“.

„Степента на проблема е много по-лоша, отколкото мислехме“, заяви водещият автор Хуана Мария Делгадо-Саборит. Тя ръководи лабораторията за изследвания в областта на здравето на околната среда в университета „Жауме I“ в Испания.

Изследователите приписват 36 031 ранни смъртни случая всяка година на газовите котлони в ЕС и още 3 928 във Великобритания. Те твърдят, че оценките им са консервативни, тъй като са взели предвид само въздействието върху здравето на азотния диоксид (NO2), а не на други газове като въглероден оксид и бензен.
„През далечната 1978 г. за първи път научихме, че замърсяването с NO2 е в пъти по-голямо в кухните, използващи газови, а не електрически печки. Но чак сега имаме възможността да изчислим броя на прекъснатите животи“, каза Делгадо-Саборит.

Всяко трето домакинство в ЕС готви на газ, увеличавайки се до 54% от домакинствата в Обединеното кралство и повече от 60% в Италия, Нидерландия, Румъния и Унгария. Готварските печки изгарят изкопаем газ и изхвърлят вредни вещества, които възпаляват дихателните пътища.

Докладът, подкрепен от Европейската фондация за климата, се основава на миналогодишното изследване, при което беше измерено качеството на въздуха в домовете, за да се установи доколко готвенето на газ увеличава замърсяването на въздуха в помещенията. Това позволи на учените от университета „Жауме I“ и университета във Валенсия да определят съотношенията между замърсяването на въздуха в помещенията и навън при готвене на газ и да картографират излагането на NO2 в помещенията.

След това те са приложили коефициенти на риск от заболяване, получени от проучвания на замърсяването с NO2 на открито, за да изчислят броя на загубените животи.

„Основната несигурност е дали рискът от смърт, установен при NO2 на открито, причинен предимно от трафика, може да бъде приложен към NO2 на закрито, причинен от готвенето на газ. Но това е справедливо предположение и е необходимо за оценката“, обясни Стефан Лофт, експерт по замърсяването на въздуха в Университета в Копенхаген, който не е участвал в изследването.

Резултатите съвпадат с тези от проучване, проведено в САЩ през май. То установи, че газовите и пропан-бутановите печки допринасят за смъртта на до 19 000 възрастни всяка година.

Този месец ЕС затегна правилата си за качеството на външния въздух, но не е определил стандарти за качеството на въздуха в помещенията. Европейският алианс за обществено здраве призова политиците постепенно да се откажат от газовите котлони, като определят ограничения за емисиите, предложат парични средства за подпомагане на преминаването към по-чисти котлони и принудят производителите да обозначават на етикетите на котлоните рисковете от замърсяване.

„Твърде дълго време беше лесно да се отхвърлят опасностите от газовите котлони. Подобно на цигарите, хората не се замисляха много за въздействието върху здравето – и подобно на цигарите, газовите готварски печки са малък огън, който изпълва дома ни със замърсяване“, заяви Сара Бертучи от Европейския алианс за обществено здраве.

Хората могат частично да се предпазят от изпаренията, като отварят прозорците и пускат аспирационни вентилатори, когато готвят.

Делгадо-Саборит каза, че тя и съпругът ѝ са израснали в домове, в които се е готвело на електрически котлони, което е „по-чисто, по-безопасно и по-здравословно“, но по-късно са се преместили в дом с газова печка в кухнята.

„Сега сме в процес на подобрения в дома и броя дните, за да монтирам нов електрически котлон в кухнята си“, отбеляза тя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС