/ iStock
Непълнолетният нападател, който уби полицай и рани друг с нож в полицейския участък в Босанска Крупа, Западна Босна и Херцеговина, на 24 октомври, ще бъде задържан в ареста за месец, потвърдиха от местната прокуратура пред Радио Свободна Европа (РСЕ).

Нападението на непълнолетния бе определено като терористичен акт.

Задържането е постановено по искане на прокуратурата с цел продължаване на разследването, експертизите и събиране на всички факти по престъплението.

Ден след нападението полицията арестува осем души в Босанска Крупа и Бихач, в северозападната част на Босна и Херцеговина, по подозрение, че са свързани с извършеното престъпление, припомня РСЕ.

Ангажирани са държавни и местни служби за сигурност, сезирана е Европол и се работи за идентифициране на лицата, които са били в контакт с нападателя.

Полицията заяви, че са извършени претърсвания на жилищни сгради и са открити известно количество оръжия, боеприпаси, лаптопи, телефони, USB флашки, голяма сума пари и голямо количество листове, изписани на арабски език.

Прокуратурата и полицията от Босанска Крупа нито отрекоха, нито потвърдиха информации в медиите, че действията на младежа са религиозно мотивирани. Тече разследване, което цели да установи дали момчето е свързано с екстремистки групировки.

Съгласно законовите разпоредби непълнолетният няма да отговаря за извършеното престъпно престъпление като възрастен човек, а могат да му бъдат наложени само възпитателни мерки.
Присъдите за тероризъм в Босна и Херцеговина могат да варират от десет години до дългосрочен затвор, припомня РСЕ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Цветозар Цаков/БТА