Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер / Gulliver/Getty Images
Среща на върха на ЕС
101889
Среща на върха на ЕС
  • Среща на върха на ЕС
Европейските лидери остават разделени по въпроса кой да наследи президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. След близо 20 часа разговори в Брюксел Европейският съвет не постигна съгласие. Другите топ позиции за разпределяне са председател на Европейския парламент (ЕП), Европейския съвет, върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността, както и директор на Централната банка.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е отказал поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС за България, тъй като така страната ни губи поста еврокомисар. По думите му, бившият комисар и настоящ изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева повече не се обсъжда за някоя от високите позиции.
Съветът, който започна в неделя и приключи след близо 20 часови разговори днес сутринта, бе свикан, след като европейските лидери не успяха да намерят решение на 20 юни.
Изборът на кандидати е по-труден, след като изборите в края на май сложиха край на мнозинството на традиционните ляво и дясноцентристки политически сили в Европейския парламент.

Такива бяха коментарите както на германския канцлер Ангела Меркел, така и на френския президент Еманюел Макрон, цитирани от BBC.
 


Сред кандидатите за председател на Европейския съвет се завъртя и името на бившия комисар, а сега изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти след прекъсването на разговорите днес, че Георгиева повече не се обсъжда за висока позиция.

Борисов каза още, че е отказал поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС за България, тъй като в този случай страната ни губи поста еврокомисар. Друг довод на премиера е, че ако държавите от Западните Балкани не получат покана за преговори за членство в ЕС, ще обвинят България в лицето на комисаря по външната политика. В действителност комисарят по разширяването отговаря за тези въпроси.
 


Компромисно предложение беше водещият кандидат на Партията на европейските социалисти да наследи Жан-Клод Юнкер, а кандидатът на Европейската народна партия Манфред Вебер вместо това да заеме председателския пост в парламента.
 
 

Все още нямаме решение за председател на Европейската комисия. Продължаваме утре в 11 часа. Засега се обсъжда коалиция между ЕНП и социалдемократите, Франс Тимерманс да е председател на Еврокомисията, а Манфред Вебер на Европарламента.

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 1 юли 2019 г.


Идеята обаче срещна съпротива, като дори се заговори за бунт срещу Ангела Меркел, а телевизия Euronews назова българския премиер като един от бунтарите. Боросив обаче напусна разговорите за среща с Тимерманс, на която показа промяна на мнението си.

Разговорите в Брюксел продължават утре в 11 часа брюкселско време.

 Чуйте още по темата в гласовия файл: