/ / iStock/Getty Images
Посланикът на Европейския съюз в Скопие Дейвид Гиър призова Северна Македония да спазва Договора за добросъседство с България, Преспанското споразумение и Охридското рамково споразумение.

"Въпросните споразумения донесоха значителни придобивки за Северна Македония. За Европейския съюз е изключително важно пълното изпълнение на трите договора", подчерта дипломатът.

По думите му има "огромни ползи" от подписването на Охридския рамков договор и Договора с България.

"Точно поради тази причина, за ЕС е изключително важно надграждането на това сътрудничество и тези постижения, които са постигнати досега. Трябва да се работи за пълното прилагане и на трите споразумения, което ще допринесе за по-бързото членство, всъщност за ускоряване на пътя на европейската интеграция на вашата страна", каза още Дейвид Гиър.

"Споразумението от Преспа, което се обсъжда толкова горещо в този момент, донесе огромни ползи за вашата страна. Търговията между Северна Македония и Гърция се удвои след подписването му. Разви се културното сътрудничество, а комуникацията между народите на двете страни се засили. Увеличи се и сътрудничеството във военната област между армиите на двете държави", посочи той след откриването на Европейския дом в Тетово.

Гиър заяви, че в резултат на подписването на Преспанския договор възприятието и позицията на Скопие на международно ниво са засилени.

Дипломатът отбеляза, че Съюзът очаква в най-скоро време формирането на стабилно правителство, което да предприеме "всички необходими стъпки за осъществяване на всички реформи и присъединяване на страната към Европейския съюз". 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС