/ БГНЕС
Руското влияние в спора между България и Северна Македония не е доминаращо, заяви президентът на РСМ Стево Пендаровски в интервю.

Запитан доколко Русия е замесена в противоречията с България, Пендаровски каза, че дори и да има руско влияние, то не е толкова доминиращо в подхода на българските правителства спрямо Северна Македония.

"Впечатлението ми е, че на фона на този спор става дума за сериозни исторически натрупвания от българска страна. Тяхната реторика през последните 2-3 години не се различава от реториката, когато бяхме част от Югославия преди 30 и 50 години. Не вярвам, че дори и да има руско влияние, то е доминиращо в този политически и исторически разказ, който българските правителства последователно прилагат спрямо нас", заяви той.

Ковачевски избухна: България се отнася със Северна Македония, както Русия с Украйна

Запитан дали разширяването на ЕС ще се ускори поради геополитическия контекст на войната в Украйна, Пендаровски отговори, че не вярва в нови форми на асоцииране и членство в ЕС, като подчерта, че македонските граждани са уморени от нови методи за присъединяване към ЕС.

"Преди три години френският президент Макрон поиска нова методика, която според него ще бъде по-ефективна и далеч по-кратка. Той каза, че страните веднага ще усетят ползите от членството, тъй като напредват клъстер по клъстер. За съжаление, до момента дори двете страни от Западните Балкани, които преговарят от повече от десетилетие - Сърбия и Черна гора, на практика все още не са започнали преговори по новата методология. Ние не се нуждаем от нови форми на сътрудничество в тази област, за да можем един ден да станем член на ЕС", каза Пендаровски.

Северномакедонският държавен глава заяви, че според него има динамика в процеса на присъединяване, но не харесва мотивацията, която стои зад него. По думите му той не иска да вижда импулс за присъединяването на Западните Балкани, включително и на Македония, само защото някъде на континента има война“.

"Ако дадете статут на кандидати на Украйна, Молдова и Босна и Херцеговина, при определени условия, заради войната в Украйна, моят въпрос към европейските официални лица би бил какво ще се случи, когато войната в Украйна приключи? Опасявам се, че този тип разсъждения никога не са били характерни за ЕС. Този тип геостратегически разсъждения, заплахите за сигурността, войните, новите хибридни заплахи, са характерни за НАТО. ЕС винаги е имал съвсем различен профил на критериите за оценка на потенциалните членове. Какво ще правим, ако има прекратяване на огъня за тази война? Ще изгубим ли инерцията?", каза Пендаровски.

По отношение на събитията в северната част на Косово Пендаровски смята, че силите на НАТО са достатъчни, за да предотвратят пренасянето на нестабилността в другите части на Косово и региона.

"Оценката на Алианса е, че ситуацията там, в северната част на Косово, понякога достига точка на кипене, но силите на НАТО, които ще бъдат подсилени, са достатъчни, за да предотвратят разпространяването на нестабилност в други части на Косово или в други части на региона", заяви той. 
БГНЕС