/ iStock/Getty Images
Древната граница на Римската империя по поречието на река Дунав получи статут на обект на световното наследство на ЮНЕСКО, съобщи ДПА. Решението бе взето по време на заседание на Комитета по световното наследство в китайския гр. Фуджоу.

Председателката на германския комитет на ЮНЕСКО Мария Бьомер изрази задоволство от решението. "Река Дунав е била не само естествена граница за римляните, но и важен път за стоки и особено за идеи", каза тя.

Решението за Дунавския лимес бе отложено, след като Унгария се оттегли от съвместната кандидатура за получаване на статут на световно наследство, внесена от Германия, Австрия и Словакия.

Комитет на ЮНЕСКО създаде работна група, която да се занимае с кандидатурата.

Римският лимес започва от Великобритания, преминава през Централна и Източна Европа до Близкия изток и Северна Африка. Целта е цялата граница от 6000 километра да получи статут на световно наследство.

Решението от петък не включва целия Дунавски лимес, който продължава на изток през Хърватия, Сърбия, България и Румъния.

Във вторник ЮНЕСКО отреди статут на културно наследство на лимеса на Долна Германия, който минава от Северно море през Нидерландия и Германия.
Британската част от лимеса получава статут съответно през 1987 г. за Адриановия вал и през 2008 г. за Антониновия вал. Границата през някогашната провинция Горна Германия е със статут на ЮНЕСКО от 2005 г.
БТА