До 2030 г. гладът по света може да бъде премахнат, сочи доклад
До 2030 г. гладът по света може да бъде премахнат, сочи доклад / снимка: БГНЕС, архив

С инвестиции от 267 милиарда долара годишно през следващите 15 години до 2030 г. гладът по света може да бъда премахнат, обяви Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от Франс прес.

"Посланието на доклада ни е ясно: ако запазим статуквото, през 2030 г. ще има още 650 милиона гладуващи", каза генералният директор на ФАО Жозе Гразиано да Силва, представяйки в Рим доклад, изготвен в сътрудничество със Световната програма по прехраната (СПП) и Международния фонд за развитие на селското стопанство (IFAD).

"Според оценката в нашия доклад изкореняването на хроничния глад изисква инвестиции от 267 млрд. долара годишно през следващите 15 години, което прави по 160 долара годишно за всеки човек, живеещ в бедност", каза Да Силва.

При положение, че това се равнява приблизително на 0,3 процента от световния брутен вътрешен продукт, аз лично смятам, че цената за премахване на хроничния глад е относително ниска, добави директорът на ФАО.

Докладът е изготвен от трите агенции на ООН, специализирани в борбата срещу глада и в селскостопанското развитие, преди третата международна конференция за финансиране в помощ на развитието, която ще се състои от 13 до 16 юли в столицата на Етиопия, Адис Абеба.

Документът препоръчва инвестиции, придружени с мерки за социална защита както в селските, така и в градските райони.

Мерките за социална закрила ще са на стойност 116 млрд. долара годишно, към които ще се добавят 51 млрд. долара годишно за инвестиции в полза на бедните (105 млрд. за селскостопанско развитие и земеделие и 46 млрд. долара за градските зони), посочва докладът.

Основната част от инвестициите се очаква да дойде от частния сектор, но те трябва да бъдат допълнени от капиталовложения от страна на държавния сектор - за селската инфраструктура, транспорта, здравеопазването и образованието, смятат трите агенции.