Британски войници обвинени в малтретиране на цивилни в Ирак
Британски войници обвинени в малтретиране на цивилни в Ирак / netinfo
Британската военна полиция започна разследване въз основа на обвинения, според които войници от базиран в Шотландия полк са малтретирали цивилни иракчани в Ирак, съобщи говорител на британското министерство на отбраната.

Обвиненията се съдържат в книга на британския журналист и писател Марк Никол, която ще излезе от печат през март. Тя е написана въз основа на стотици часове разговори с войници от Шотландия. В книгата става въпрос за 14-годишно иракско момче, което било ритано и замервано с камъни от войници, които открили у него части за огнестрелно оръжие. Един от войниците се опитал да позира за снимка, стъпил с ботуша си на главата на задържан иракчанин, но началникът му предотвратил снимането, за да не попаднат кадрите в някой вестник. Според автора военнослужещите често използвали расистки изказвания и обидни думи.

На 14 февруари британски военен съд оневини петима британски войници, сред които един полковник, по обвинения в насилие, довело до смъртта на иракчанин през 2003 г. Един от тях се призна за виновен в "нечовешко отношение", поради което се очаква да получи присъда.