Андерш Брайвик недоволен от студено кафе и липса на овлажняващ крем
Андерш Брайвик недоволен от студено кафе и липса на овлажняващ крем / снимка: Reuters, архив

Управата на затвора „Ила” край Осло, в който норвежкият масов убиец Андерш Брайвик излежава 21-годишна присъда, изпълни редица негови искания, след като той подаде жалба от 27 страници за лошите условия, при които е принуден да живее, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на уебсайта на норвежкия в. „Верденс ганг”.

В пространния списък човекът, убил миналата година 77 души, се оплаква от студено кафе и недостатъчно сметана, от липса на овлажняващ крем, от студ и липса на общуване. Ежедневното претърсване, при което го събличат до голо, терористът нарича „нехуманно”.

Според адвоката на Брайвик Торд Йорде понастоящем условията на задържане на клиента му са се подобрили. Отменени били множество стандартни ограничения, чиято цел била да се предотврати евентуален опит за самоубийство. Брайвик получил възможност да държи в килията си дрехи за смяна, както и шкаф, в който да ги държи. Доскоро терористът бил принуден да ползва „безопасна” писалка с мек писец, но след като се оплакал, че тя е „неергономична и от нея го боли ръката”, му дали обикновена химикалка.

Йорде казва също, че на Брайвик вече е разрешено да ползва найлонови торбички за боклук. Освен това той вече има полица за книги, а скоро ще може да слуша и музика, след като му предоставят и CD плейър.

Килията на 33-годишния Брайвик се състои от три помещения от по 8 кв.м всяко, представляващи спалня, нещо като кабинет и спортна зала с пътечка за бягане и тренажори. Контактите му с хора обаче се свеждат до няколкоминутни разговори с надзирателите. Осъденият може да прекарва по един час на ден във вътрешния двор на затвора, където пак е сам. На Брайвик е позволено да приема посетители, но само веднъж седмично, разкрива БТА.

Според експерти почти пълната липса на „публика”, пред която да се изявява, е основната причина за недоволството на терориста, който съгласно заключенията на психиатрите страда от дълбоко нарцистично разстройство на личността.

На 22 юли 2011 г. Андерш Брайвик уби 77 души при бомбено нападение срещу сграда на правителството в Осло и стрелба срещу младежи, събрали се на партиен лагер на близкия до столицата остров Ютьоя. На 24 август т.г. Норвежкият съд го обяви за вменяем и го осъди на 21 години затвор. Съдът в Осло призна единодушно 33-годишния екстремист за отговорен за действията си.

През първите десет години „превантивно задържане под стража” - формулировка, която се използва при особено тежки престъпления - Брайвик няма да има право да пледира за предсрочно освобождаване. В същото време срокът на „превантивно задържане” може да бъде удължен, без това да става за сметка на останалите 11 години от присъдата, ако Брайвик бъде признат за „представляващ опасност за обществото”.