/ iStock/Getty Images
Американските визи за гражданите на Хърватия може да отпаднат още до края на тази година. Това е потвърдила пред агенция Хина Серена Хой, помощник-секретар по международни въпроси в американския Департамент за вътрешна сигурност, която пребивава тази седмица в Хърватия за последна преценка на готовността на страната за включване в Програмата за отмяна на визите на САЩ (Visa Waiver Program).

Според Хой оценката ще бъде направена до края на септември. "След това, надявам се, ако всичко върви добре . . . до края на годината хърватските граждани би трябвало да могат да се възползват от програмата за отмяна на визите," е заявила тя.

След отмяната на визите хърватските граждани ще могат да пътуват до Съединените щати с туристически и делови цели чрез американската Електронна система за разрешения за пътуване (ESTA).

Американският държавен секретар Антъни Блинкън официално предложи Хърватия за включване в Програмата за отмяна на визите на Съединените щати през август, след като още през февруари тази година посолството на САЩ в Загреб съобщи, че основният критерий за отмяна на американските визи е постигнат - процентът на откази да спадне под 3 процента, съобщава Хина.
БТА