Нарушения в изборния ден
Нарушения в изборния ден / снимкa: DarikNews
Нарушения в изборния ден
20967
Нарушения в изборния ден
  • Нарушения в изборния ден

138 случая за купуване на гласове в цялата страна са проверили от ДАНС, МВР и прокуратурата до този момент. Образувани са 49 досъдебни производства. От тях, седем са бързи, съобщи прокурорът от Върховната касационна прокуратура Емилия Пенева. Едно от бързите произзводства е приключило със споразумение и на нарушителя е наложена 10-месечна пробация.

150 сигнала за купуване на гласове са били проверени от Държавната агенция „Национална сигурност".

От Главна дирекция „Охранителна полиция" казват, че до момента в изборния ден няма тежки нарушения. 67 сигнала за различни нарушения са били подадени в полицията в началото на изборния ден. Освен това сигнали вече могат да се подават и на анонимния телефон на Министерството на вътрешните работи. Телефонът е създаден специално за вота, за да приема сигнали за купуване на гласове. До момента на него са подадени 14 сигнала.

От МВР припомнят, че до 15 часа хората, които са изгубили или унищожили своите документи, могат да си извадят удостоверение във всички районни полицейски управления и областни дирекции, а от 15 до 17 часа само в областните дирекции и в Столичната дирекция на вътрешните работи.

Полицията в Лом образува бързо производство срещу 41-годишна жена от близкото село Сливата, която е обвинена в купуване на гласове в полза на определен мажоритарен кандидат и политическа партия, съобщиха от областната полицейска дирекция в Монтана.

Към 10 часа днес в дома на жената в Сливата е намерен списък с 30-40 имена на местни хора, които са заявили желание да гласуват за определен кандидат и партия срещу заплащане. Разследването на случая продължава, уточниха от полицията в Монтана.

12 жалби и сигнали са разгледани от РИК-Шумен до момента, съобщиха за Дарик от комисията. Основната част от тях са свързани с това, че избиратели от различни населени места в региона са влизали в стаичката за гласуване с придружители с мотива, че единият се нуждае от придружител. От РИК уточниха, че по тези сигнали комисията не може да се произнесе, тъй като при упражняване на вот членовете на СИК нямат право да изискват документ за инвалидност от избирателите, тоест Закона позволява на всеки желаещ да гласува с придружител. 

От РИК-Шумен допълниха, че са постъпили и жалби за това, че над 40 души от Шуменско са били заличени от основния избирателен списък с мотива, че имат издадени удостоверения за гласуване в СИК, намиращи извън България. Проверка е установила, че въпросните лица се намират в страната, част от тях са заявили, че изобщо не са я напускали и според решението на комисията имат право да гласуват. От РИК уточниха, че предстои да бъдат разгледани още 2 жалби.

Полицията проверява в Русенско сигнали за купуване на гласове и законността на издадени удостоверения за гласуване на друго място. Проверката е за над 160 души, които са пристигнали да дадат гласа си в град Бяла. В Районната избирателна комисия до обяд са постъпили само телефонни сигнали, няма писмени жалби от партии и коалиции, съобщи председателят на РИК Милена Хинкова. Комисията не е установила досега нарушения в удостоверенията за гласуване на друго място след проверки в Бяла.

Останалите сигнали са от село Тръстеник, град Ветово, село Голямо Враново и дома за стари хора в Русе. По думите на председателя на РИК Милена Хинкова във всичките 327 секции в Русенска област изборният ден протича нормално. Постъпилите сигнали не са пряко свързани с работата на секционните избирателни комисии.

РИК-Плевен е разпоредила проверка по сигнал за купуване на гласове в град Славяново, съобщи за Дарик Найден Найденов, председател на комисията. Проверки се извършват и по други два сигнала за нарушение в Койнаре, допълни той. Две от политическите сили са подали сигнали в комисията, че коли, извозващи симпатизанти до секциите, са с поставени предизборни плакати на стъклата. Найден Найденов допълни, че като неоснователна е отхвърлена жалба, според която в избирателна секция в Славяново масово са влизали гласоподаватели с шапки на една от политическите партии.

Двама  души са задържани заради подозрение в купуване на гласове. Единият арестуван е в град Чирпан, а другият в казанлъшкото село Бузовград, съобщи председателят на РИК в Стара Загора Георги Бинев.

Към 13 часа в РИК са постъпили седем жалби - за тролейбуси с предизборни плакати в Стара Загора и за пътуващи избиратели в старозагорските села Плодовитово, Целина, Ягода и Казанлък.

В районната избирателна комисия е получен сигнал и за ромски лидери, които обикалят училищата в град Чирпан, за да купуват гласове. Заради зачестилите сигнали за образуване на живи вериги в избирателни  секции в Мъглиж, Тулово и Ягода е засилен полицейски контрол.

Досъдебно производство за купуване на гласове е образувано и в Казанлък. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В районното управление на полицията в Казанлък се извършва проверка по получен сигнал, че два дни преди изборите в квартал на града са купувани гласове. След съгласуване с Районна прокуратура, от домовете на двама казанлъчани са били иззети списъци, в които са отбелязани имената на 68 лица.   

Образувано е досъдебно производство и към момента се извърша разследване, което да установи дали включените в списъка граждани са поемали ангажименти да гласуват за определена политическа сила.

Бързо полицейско производство е образувано срещу пловдивчанин, заподозрян в купуване на гласове. Това съобщиха от на ОД на МВР - Пловдив.

Около 9:00 часа днес е бил получен сигнал, че в двора на училище "Кирил Нектарев" пловдивчанин е носел в себе си списък с личните данни на 20 лица. По първоначални данни хората от списъка е трябвало да получат пари след като гласуват. Полицаи са установили, че човекът със списъка е на 53 г. от Пловдив. Той е задържан в ареста за 24 часа.

Проверка е образувана по разпореждане на Районната прокуратура в Нови пазар във връзка със сигнал за противозаконна агитация в село Каспичан, съобщиха за Дарик от прокуратурата. Сигналът е за това, че активисти на определена политическа сила обикалят къщите в селото, като агитират да се гласува за партия, чиито представители са те.

Проверката трябва да установи и дали има данни за купуване на гласове. Очаква се тя да приключи до 24 часа. Ако има данни за престъпление по случая ще бъде образувано досъдебно производство.

Двама души са задържани за купуване на гласове с полицейска заповед за 24 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Единият от уличените за купуване на гласове е 32-годишен мъж от благоевградското село Падеш, който има криминални регистрации в полицията.

В акцията по залавянето му са участвали и служители на ДАНС. За случая е сезирана прокуратурата. Другият задържан е от Петрич.