/ iStock
Едно от най-мистериозните и вълнуващи места в историята на древен Египет е Храмът на Хатшепсут в Дейр ел-Бахри, край Луксор. Този великолепен архитектурен шедьовър, посветен на живота и постиженията на жената фараон се простира впечатляващо в пустинната пейзажна рамка, оставяйки посетителите възхитени от богатството от история и култура, събрани на това необикновено място.
 

Хатшепсут
iStock


История на Хатшепсут: Жената, която управляваше Египет

Хатшепсут била една от най-влиятелните фараони в древноегипетската история. Тя сяда на престола през XV век пр.н.е. и управлява с блестяща ръка в продължение на двадесет години. За да бъде приемана сериозно, на владетелката се налагало да се облича в мъжки дрехи и носи фараонска брада. Самотна сред мъжкия свят на фараоните, тя оставя траен отпечатък върху историята на Египет, а днес нейното наследство се съхранява в огромния й храм, разположен недалеч от Долината на царете и Луксор.
 

Хатшепсут
iStock


Храмът: Къде и какво разкрива?

Храмът се намира в западната част на Луксор, в сянката на планината Дейр ал-Бахри. Съставен от три тераси, свързани чрез рампи и алеи, той предлага великолепен изглед към река Нил и остатъците на древните храмове. Структурата е изградена от розов мрамор, който под горещите египетски лъчи придава на храма блясък и великолепие.

Всяка тераса на храма съдържа различни паметници и релефи, разказващи историята на Хатшепсут и нейните подвизи. На първата тераса се издига великолепен образ на жената фараон, а на втората са изваяни боговете, които я подкрепяли в управлението й. На третата тераса се открива основният храм, който крие могъществената статуя на Хатшепсут, представена като мъжки фараон, изпълнена с изящество и дълбока религиозност.
 

Хатшепсут
iStock


Тайните на Хатшепсут: Разкриване на мистериите

Хатшепсут е била омъжена за своя полубрат Тутмос II, когато е била на 14 - 15 години.

След смъртта му през 1479 пр. н. е., тя управлява като регент на своя доведен син и племенник Тутмос III, който тогава е бил на 2 години. Първоначално е смятано, че тя е управлявала единствено като регент. Съвременните учени обаче смятат, че през седмата година на неговото управление Хатшепсут е приела титлата фараон, управлявайки заедно с Тутмос III. След смъртта й той заповядва да бъдат заличени всички нейни образи, а постиженията й да бъдат предписани на други фараони.

Някои зали, сред които и тази, посветена на бога Амон-Ра, които се намират на горната тераса на храма в Деир ел-Бахри бяха отворени за посетители за пръв път тази есен.
 

Хатшепсут
iStock

Рисунките по стените на южната зала показват, че в нея най-вероятно са били съхранявани ароматни вещества и ленени тъкани, използвани по време на ритуали. Предназначението на северната зала все още не е ясно. Стените й са изрисувани със сцени на жертвоприношения за Амон-Ра.

На най-скрито място в залата, зад вратата, е изобразен най-видният придворен на Хатшепсут - инженерът Сененмут. Надписите разкриват, че най-могъщата жена-владетел на Древен Египет е позволила името му да бъде издълбано във всички зали на храма й.