/ iStock/Getty Images
Папагалите са известни не само с високия си интелект, но и с голямата продължителност на живота си. Учени от института "Макс Планк", Германия, са открили причината за дълголетието на тези птици, съобщава сайтът Физ.орг. 

Изследването е обхванало 217 вида папагали. Оказва се, че някои видове могат да живеят до няколко десетилетия, което обикновено се наблюдава само при големите птици.

За целите на първото по рода си проучване авторите му са си сътрудничили с международната организация Species360 и са събрали данни за над 130 000 папагала от 1000 зоопарка по света. Списъкът включва над 50 процента от всички известни видове папагали.

Резултатите са показали големи различия в продължителността на живота при различните видове. Смокиновите папагали живеят не повече от две години, а червените ара - до 30 години. Жълтокоремните какаду от Австралия живеят средно 25 години. Някои екземпляри доживяват и до 80 години, което се смята за напреднала възраст дори за човека.

"Тези цифри са наистина впечатляващи, като се има предвид, че хората тежат около 100 пъти повече", отбелязват експертите.
Във втория етап на изследването учените са събрали данни за размерите на мозъка и телесното тегло на всеки вид. Резултатите са показали, че дълголетниците имат най-голям мозък спрямо размера на тялото.

Учените са стигнали до заключението, че папагалите с големи мозъци имат по-високи когнитивни способности. Интелектът им позволява да избягват заплахите в дивата природа и да живеят по-дълго от своите събратя. Например, ако обичайната им храна вече не е налична, те са способни да намерят нова и така да оцелеят.

Изследването показва също, че храненето не оказва влияние върху продължителността на живота на птиците.

В бъдеще екипът планира да проучи дали дълголетието на папагалите се влияе от социалните връзки и способността им за учене.
 
БТА