/ iStock
Топлинните вълни в морето не се отразяват на изобилието от риба, съобщава АФП, позовавайки се на научно изследване, публикувано в сп. "Нейчър" и посветено на рибната популация в Северното полукълбо. 

"Бях изненадана от тези резултати", каза Алекса Л. Фредстон, преподавател по науки, свързани с океана от Калифорнийския университет и главен автор на изследването пред АФП.

"Знаем, че рибните колониите реагират на затоплянето в океаните, местейки се към полюсите. Очаквах повече колонии на топлолюбиви риби и по-малко - на тези, които обитават студена вода, на някои места предвид топлинните вълни в морето."

Десетина учени от САЩ, Канада и Европа са анализирали повече от 82 улова с траулери в северната част на Атлантическия океан и в североизточната част на Тихия океан. Между 1993 г. и 2019 г. са уловени 1769 вида риба. Данните са сравнение с 248 топлинни вълни, регистрирани в същия период на голяма дълбочина в субтропика до Арктика.

Учени установиха, че морските гъби са живи ДНК-банки на подводната среда

Авторите са открили няколко ефекта от топлинните вълни като загуба на 22 процента от биомасата на рибата в залива на Аляска след горещините през 2014-2016 г., както и растеж на биомасата със 70 процента в североизточната част на САЩ след топлинната вълна през 2012 г. Тези вариации обаче, макар и съществени, са по-малко важни от природните. Освен това такива промени в количествата не са били регистрирани по време на други епизоди от горещини, които са слабо проучени досега. 

В рамките на анализа не е намерена съществена връзка между топлинните вълни в морето и биомасата на дънните риби. Не е констатиран бърз упадък на рибите, които живеят в студена вода или изобилие на топлолюбиви риби. "Не можем да предвидим кои риби ще намалят или увеличат биомасата си", каза Фредстон. "Трябва да подчертаем, че промените в биомасата често са труднопредвидими." 
Розалия Благоева/БТА