Астероидът Умуамуа
Астероидът Умуамуа / БГНЕС
Астрономи започнаха "електронно подслушване" на загадъчния астероид, наречен Оумуамуа, в търсене на извънземен живот на обекта, удивил учените с необичайната си форма на пура, съобщават Франс прес и ДПА.

Всеки втори вярва в съществуването на извънземни цивилизации! Дали?

Операцията в рамките на програмата "Breaktrough Listen" започна в сряда. За целта към мистериозния обект беше насочен мощният радиотелескоп "Грийн Банк" в щата Западна Вирджния, САЩ.
След 10-часово наблюдение е установено, че Оумуамуа не излъчва изкуствени сигнали и няма признаци, че е "нещо повече от късче материя" в космоса, се посочва в изявление, направено от говорителка на "Breaktrough Listen".

Учени опровергаха доказателство за извънземен живот

През ноември беше съобщено, че наподобяващият пура астероид е първият по рода си пришълец от друга слънчева система. Удълженият обект с дължина 400 метра удиви учените с необичайната си форма.
Астероидът Оумуамуа, чието наименование на хавайски означава пратеник, първоначално беше взет за комета. Той е открит на 19 октомври с телескопа Pan-STARS1 на Хаваите.

Обектът няма аналог сред около 750-те хиляди астероиди и комети, наблюдавани досега в нашата Слънчева система, в която са се формирали.

Учени обясниха защо не е открит извънземен живот досега

Необичайната му форма накара изследователи от програмата "Breaktrough Listen" да допуснат, че става въпрос за нещо повече от космическо тяло - кораб на извънземни, проектиран по този начин, за да се минимизира триенето с газове и прах в космоса.
Тезата за творение на пришълци е невероятна, според Рюдигер Йен от Европейската космическа агенция (ЕКА).

"Тази идея обаче не ме разсмива. Все пак зад нея стоят видни учени. Подобна форма вероятно е по-разпространена, отколкото си мислим, но повечето астероиди, които биха могли да имат такава, са твърде отдалечени и твърде тъмни, за да бъдат засечени", сподели Йен.

Забележителен напредък в търсенето на извънземен живот виждат от НАСА

Проектът "Breaktrough Listen" е лансиран в началото на 2016 г. и е посветен на търсенето на извънземен интелект. Сред целите му за наблюдение са 1 милион близки звезди и централните региони на минимум 100 близки галактики.

Учени идентифицираха нов източник за съществуване на извънземен живот

Програмата на стойност 100 милиона долара се финансира от руския предприемач Юрий Милнер. Сред видните ѝ поддръжници е световноизвестният британски теоретичен физик и космолог Стивън Хокинг.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА