/ ThinkStock/Getty Images
Мексикански археолози се натъкнаха на стотици ценни артефакти в пещера, разположена в близост до древния град на маите Чичен Ица на полуостров Юкатан в югоизточната част на Мексико, съобщиха световните агенции.

Специалистите нарекоха намереното "невероятно" и "съкровище за науката".

Седемте чудеса на съвременния свят (СНИМКИ)

"Открихме изключителни находки, запазени в отлично състояние", заяви археологът Гийермо де Анда. Сред тях фигурират керамични кадилници за тамян и други над 200 предмета. Възможната им датировка е отпреди 1300 години.

ThinkStock/Getty Images

Тези предмети ще позволят на учените да разберат по-добре произхода, живота и вярванията на жителите на Чичен Ица, отбеляза Де Анда.

Пещерата е била открита още преди 50 години от местните жители, но входът ѝ е бил зазидан. Тя се намира на около 3 километра източно от Кукулкан, най-голямата пирамида в Чичен Ица. Дълбочината на пещерата е 24 метра.
Археолозите са отрили и много глинени съдове, съдържащи семена, нефрит, морски раковини и кости на малки животни. Някои от артефактите са били посветени на Тлалок, бог на водата. Те са били използвани в ритуали, за да падне дъжд по време продължителни засушавания.

ThinkStock/Getty Images

Потомците на маите, които живеят в района и до днес, предупредили археолозите, че опасен вид отровни змии охраняват пещерата. Де Анда потвърди, че открили отровна коралова змия, което ги забавило с четири  дни. По искане на местните жители, археолозите изпълнили 6-часов ритуал, преди да влязат в пещерата.

Засега учените не смятат са вадят артефактите от пещерата, а ги изучават на място. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА, БГНЕС