/ ThinkStock/Getty Images
Някои чревни бактерии могат да повлияят върху появата на симптоми на болестта на Алцхаймер у мишки, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
 
Експерименти с мишки от мъжки пол показаха, че продължителното лечение с антибиотици ограничава растежа на амилоидни плаки в мозъка, като намалява възпаленията в чревния микробиом. Появата на тези плаки е свързана с болестта на Алцхаймер у хората.

Кой е най-тежкият рисков фактор за развитие на болестта на Алцхаймер?
 
"Получените резултати навеждат на мисълта, че чревните бактерии могат да изиграят значима роля в борбата с различни неврологични увреждания, като разстройства от аутистичния спектър, мултиплена склероза, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер", заяви ръководителят на изследването Санграм Сисодия от Чикагския университет.
 
Учените изследвали ефекта от антибиотици върху известния като APPS1-21 миши модел на болестта на Алцхаймер. Лечението с антибиотици ограничило растежа на амилоидни плаки и активирането на имунни клетки микроглия в мозъците на гризачите от мъжки пол, но нямало никакъв ефект върху мишките от женски пол.

via GIPHY

Кръвен тест може да допринесе за идентифициране на болестта на Алцхаймер
 
Резултатите от изследването подкрепят тези от предишни проучвания на Сисодия и колегите му за ролята на антибиотиците за забавяне формирането на амилоидни плаки. "Изследването ни показва, че свързаните с антибиотици смущения в чревния микробиом имат селективно влияние върху формирането на амилоидни плаки и активността на клетки микроглия в мозъка", отбеляза Сисодия.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Experimental Medicine.

И още:

Цитрусовите плодове предпазват мозъка от увреждания

Откриха как можем да съхраним паметта си по-дълго

Недостатъчният сън е свързан с риск от болестта на Алцхаймер


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА