Независимо дали имате куче, котка, зайче или морско свинче, грижата за тях не се изчерпва само до храненето, разходките и гушкането. Изключително важна е и грижата за козината на домашния ни любимец, особено през топлите месеци, когато я сменя, пише каналът "Zoo Box" във vbox7.  Ето и какво трябва да знаем, за да се погрижим максимално добре за здравия външен вид на своя космат приятел:

Къпане

Къпането на домашния любимец е изключително важно, но е добре да не се прекалява с него. При кучетата може да бъде веднъж или два пъти месечно, ако то прекарва много време навън. Важно е да се използва специализиран шампоан, за да не се изсуши или раздразни кожата на кучето.

При котките и гризачите къпането не е задължително, защото те сами се грижат за хигиената си и поддържането на козината. Ако все пак се наложи да ги изкъпете, използвайте шампоан, който де е подходящ за тях, пазете главите им сухи и задължително проверете температурата на водата.

Пухкави, сладки и смешни: Котките винаги могат да те изненадат (СНИМКИ)

Подстригване

Подстригването е важно, но само за някои породи котки и кучета. Много собственици смятат, че домашните им любимци трябва да бъдат подстригани през лятото, за да им е прохладно, но това може и да им навреди. За други породи това е изключително важно и се прилага на няколко месеца. Важно е да проверите дали породата на домашния ви любимец предразполага скъсяване на козината. Доверете се на професионалист при подстригването, за да не бъде то стресиращо за домашния ви любимец и да бъде направено максимално добре.

подстригване куче
iStock/Getty Images

Ресане

Разресването на козината е важно, както за кучетата, така и за котките и гризачите. Добре е да научите домашния си любимец още от малък и да го сресвате ежедневно. Независимо дали домашният ви любимец има къса или дълга козина е важно да я разресвате, защото така помагате не само за доброто кръвообръщение, но и на естествените мазнини да се разнесат по цялата козина, за да бъде тя лъскава. Освен това, предотвратявате сплъстяването на козината, премахвате мъртвата козина, мръсотията и пърхота. Докато сресвате домашния си любимец имате възможност и да проверите за неприятни бучки или израстъци, както и за паразити по кожата му. Изборът на четка може да бъде според вида на домашния любимец и дължината на козината му.

ресане коте
iStock/Getty Images

Добра храна

Добрата храна е неразделно свързана и с добрия вид на козината на домашния ви любимец. Осигурете му пълноценен индивидуален хранителен план, който да съдържа нужните витамини и минерали. Естествените хранителни добавки също могат да имат положително влияние върху блясъка на козината, като можете да добавите растително масло към храната.

15 сладки котета, които ще ви разсмеят и умилят (СНИМКИ)

Обезпаразитяване

Изключително важно е да обезпаразитяваме своя домашен любимец. Бълхите и кърлежите дразнят кожата му и го карат постоянно да се драска и хапе. Това може, както да навреди на козината му, така и да причини проблеми за здравето.

Най-сладките породи кученца (СНИМКИ)

Консултация с ветеринарен лекар

Ако имате съмнения, че домашният ви любимец има кожен проблем – чеше се твърде често и агресивно, намерили сте плешиво петно, има раздразнена кожа или козината му не е лъскава и здрава, то задължително потърсете ветеринарен лекар.