Сензация в социалните мрежи, декоративните прасенца са често избиран домашен любимец от много инфлуенсъри и звезди. Горди собственици на розовия сладур са Ариана Гранде, Майли Сайръс, Джордж Клуни, Меган Фокс, Парис Хилтън, Виктория и Дейвид Бекъм. Лесно за отглеждане и с темперамент на класически домашен любимец, декоративното прасенце се нарежда сред най-сладките, чаровни и желани домашни любимци, пише каналът "Zoo Box" във vbox7.

Положителни качества

Декоративните прасенца са умни, любопитни, общителни, обичат да бъдат сред хора и силно се привързват към тях. Могат да бъдат възпитавани и дресирани, както кучетата и котките. Разбират се добре, както с деца, така и с други домашни любимци. Обичат честите, но кратки разходки.

Характеристика

Декоративното прасенце е обичливо и харесва компанията на хора и други домашни любимци. Можете да му направите отделно легълце, но то винаги ще предпочете да се сгуши до вас на дивана или в леглото. Както своите събратя, то е много любопитно и винаги е готово да изследва ново място, а когато може и да порови на воля.

Докато е малко, декоративното прасенце може да се побере в шепата ви, възрастно достига до височина от 35-40с см., а теглото му достига до 15 килограма. Важно е да се внимава с храненето, защото прасенцата са склонни да преяждат, както и да страдат от наднормено тегло. Според породата си имат различна големина и могат да бъдат едноцветни или шарени. Живеят в домашни условия, но обичат и честите разходки сред природата.

декоративни прасенца
iStock/Getty Images

Размери

Малки до средноголеми.

Тегло

Около 15 килограма.   

декоративни прасенца
iStock/Getty Images

Хигиена

За разлика от своите събратя, декоративното прасенце е изключително чисто и ще се налага да го къпете веднъж седмично. Важно е да знаете, че кожата му е изключително нежна и е добре да използвате специализиран шампоан или такъв за бебета.

Най-странните домашни любимци на звездите (ВИДЕО)

Продължителност на живот

15-18 години.

Страна

Виетнам.

Какъв домашен любимец ти подхожда според зодията? (ВИДЕО)

Произход и история

Декоративните прасенца са създадени във Виетнам като кръстоска между диво прасе и негов клепоух родственик. Бързо се превръщат в желан домашен любимец и се разпространяват в Азия, Америка и Европа. Днес са известни 14 разновидности на тази порода.