Котаракът Лари е известен с пословичния си мързел
Котаракът Лари е известен с пословичния си мързел / Gulliver/Getty Images
Всички с умиление си спомняме огромното внимание, което отделиха световните медии на десетата годишнина от пристигането на котарака Лари на "Даунинг стрийт" 10 и назначаването му от тогавашния британски премиер Дейвид Камерън за главен мишелов на кралството. И за неговия пословичен мързел в изпълнение на вменените му задължения.

Хванаха котарака Лари да пуска мишка на свобода (СНИМКИ)

Но въпреки традиционната ексцентричност на политиците на Нейно Величество, техните странности бледнеят пред увлечението на американските им колеги в графата "домашни любимци".

Така например през 1825 година, по време на своя визита в САЩ, героят от Френската революция маркиз дьо Лафайет посетил Белия дом. Той носел екзотичен дар за тогавашния президент Джон Куинси Адамс - алигатор.
Държавният глава, който бил доста екстравагантна персона, въобще не се стреснал от подаръка и го настанил във вана в банята на тогава недостроената Източна зала на Белия дом.

Шегаджията Адамс много обичал при развеждането на височайшите си гости из президентската резиденция, уж случайно да ги вкарва в помещението с алигатора. При което се радвал като дете на издължените им от страх физиономии.

Историята ще запомни президента Андрю Джаксън като грубоват държавник, роден в барака на дървосекачи в щата Тенеси и като „най-попържащия“ президент на САЩ.

Когато бил избран за стопанин на Белия дом през 1830-а година, той докарал там и любимия си папагал Пол, който жадно попивал нецензурния репертоар на стопанина си.

Според свидетели на погребението на Джаксън хората изпълнили последната му воля и докарали и папагала Пол за последно сбогом. Но пернатото така се разпсувало, че трябвало да бъде изведено по спешност от траурната церемония.
За да намали разходите по косенето на моравите на Белия дом, президентът Удроу Уилсън докарал стадо овчици да пасат райграса. Били трудни времена на икономии по време на Първата световна война.

Водач на стадото се оказал един овен, който бил известен с прозвището Стария Айк и с неговото хоби да дъвче тютюн.

През 17-и век Великобритания дала разрешение на канадската компания "Хъдсънс бей" да оползотворява ресурсите на едноименния залив. Срещу това канадците от фирмата били длъжни да се отплащат с две еленови кожи и две от черен язовец. Те трябвало да бъдат предоставяни при всяко посещение на британска кралска особа.

През 1970 година обаче компанията решила да направи нещо ново, в разрез на традицията. При посещението на кралица Елизабет Втора, управителят на компанията "Хъдсънс бей" виконт Еймъри ѝ предоставил два живи язовеца. Да, всички знаем за любовта на Нейно Величество към коргитата и конете, но малцина са тези, които подозират за язовците.

Историята обаче не свършва дотук. Избраните живи екземпляри вместо да се държат прилично пред височайшата особа, взели да се чифтосват. Кралицата възмутено казала: "Но виконте, те какво си мислят, че правят?". Еймъри тактично се измъкнал, като казал, че все още бил ерген и нямал представа какви ги вършат язовците.

Френският президент Еманюел Макрон има една явна и една скрита страна. Всеки французин ще ви каже и насън името на черния му лабрадор/грифон - Немо. Но малцина знаят, че обитателят на Елисейския дворец отглежда в парка на резиденцията две кокошки.
Като много парижанки, те носят закачливите имена Агата и Мариана. Агата е кръстена на дъщерята на шефа на аграрно изложение, който лично му подари пернатото. А Мариана е призвана да припомня на президента за републиканските ценности на Франция.

Столичният вестник "Паризиен", известен с педантичната си точност, побърза да съобщи благата вест, че Агата е снесла първото си яйце на 5 март 2018 г. точно в 15:28 часа местно време.

Но както в Обединеното кралство съществува конкуренция между "Даунинг стрийт" и "Форин офис" посредством котараците Лари и лорд Палмерстън, така и на Елисейския дворец му се опъва френското Министерството на вътрешните работи, което е разположено наблизо на площад "Бово".

По времето на министър Жерар Колом, там бяха настанени кокошките с омайни имена Гертруда, Кунегонд, Розина и Колет. Преди да започне да снася Агата, по време на съвещания в президентството, Колом редовно носел по няколко пресни яйца на първата дама на Франция Брижит Макрон, която гледала с много добро око на подобна куртоазия.

Но ако има наистина стряскащ домашен любимец на политик, той несъмнено принадлежи на Гавин Уилямсън, който беше министър на отбраната, а сега е министър на образованието на Великобритания.
Още от ранната си политическа кариера за консерваторите той държеше на работното си място своята тарантула Хронос. Като по случайност английският ексцентрик я беше кръстил на името древногръцкия бог, добил популярност на Олимп с това, че е кастрирал баща си и е изял децата си.

"Отглеждам Хронос от малък и изпитвам към него неподправено бащинско чувство", обичал да споделя политикът.

Червеноколенестата мексиканска тарантула стана такава звезда, че бе "интервюирана" в сп. "Татлър". Уилямсън пък изръси, че изпитва същите чувства към британските парламентаристи, като към своя паяк.

На Острова живее и една много особена писана, която незаслужено дълги години не попада по светлините на прожекторите. Това е котаракът Ел Гато, собственост на бившия шеф на лейбъристите Джеръми Корбин.
Ел Гато присъства в този обзор с необичайни домашни любимци поради факта, че е единственият котарак с ясно изразени политически убеждения. Според г-н Корбин той се изявявал като типичен социалист - винаги споделял сухата си храна с уличните котки, изпаднали в неравностойно положение.

В огромна Русия президентът Путин не блести с оригиналност със своите любими кучета, едното от които му е дар от българския премиер Бойко Борисов. Там звезда е ексцентрикът Владимир Жириновски, който обича да се снима в своите клипчета с магаренцето Прошка.

Шефът-националист на Либерално-демократическата партия твърди, че неговият Марко трябва винаги да напомня на сънародниците му за магарешкия им инат.

Иначе той кръстил животинчето на името на един от опонентите си в една от президентските надпревари през 2002 г. - Михаил Прохоров. Прошка е умалително на името Прохор, а при Жириновски няма случайни неща.

Бразилските екозащитници преди броени месеци се захласнаха от постъпката на един местен вид птица - реа, която много прилича на щрауса и на емуто.

Тя също като Ел Гато прояви политически пристрастия. Когато неотдавна президентът Болсонаро тръгна да храни своята менажерия в парка на президентския дворец, вироглавата реа яко клъвна ръката на държавника.

Опозицията ликуваше, а природозащитниците поздравиха смелата постъпка на пернатото. Според тях птицата била отмъстила от името на местната фауна за обезлесяването на амазонските гори, за което мнозина считат Болсонаро мълчалив съучастник.
БТА