Излишно е да казваме, че белите ни дробове играят жизненоважна роля, за да помогнат на тялото ни да функционира добре.

Ако искате да подобрите здравето на белите си дробове, уверете се, че сте включили някои здравословни храни, които ще ви помогнат да поддържате дробовете си активни и работещи.

Ябълки

Изследователите свързват добрата функция на белите дробове с високия прием на витамини С, Е и бета-каротин, всички те присъстват в ябълките. Този плод е пълен с антиоксиданти, които помагат да запазите белите си дробове здрави.

Орехи

орехи
ThinkStock/Getty Images

Орехите са чудесен източник на омега-3 мастни киселини. Яденето само на шепа от тях може да помогне в борбата с астмата и други респираторни заболявания. Смята се, че омега-3 мастните киселини са противовъзпалителни хранителни вещества със защитни ефекти при възпалителни заболявания.

Боровинки

Боровинките са едни от най-ефективните плодове, които помагат да запазите белите си дробове здрави. Те са богати на антиоксиданти като витамин С, които помагат в борбата с увреждащите клетките свободни радикали.

Броколи

броколи
ThinkStock/Getty Images

Броколите също имат високо съдържание на витамин С, каротеноиди, фолати и фитохимикали, които се борят с увреждащите елементи в белите дробове. Специалистите казват, че броколите съдържат активната съставка, наречена L-сулфорафан, която „подвежда“ клетките да включат противовъзпалителните гени, което допълнително избягва дихателните проблеми.

Лют червен пипер

Капсаицинът в лютия червен пипер помага за стимулиране на секрецията и предпазва слузните мембрани от горните и долните дихателни пътища. Най-добре е да пиете чай от лют червен пипер, който също е чудесен източник на бета-каротин, който има страхотни ефекти върху намаляването на многото симптоми на астма.

Джинджифил

Джинджифилът не само действа противовъзпалително, но също така помага за детоксикацията и помага за елиминирането на замърсителите от белите дробове.

Джинджифилът може да в помощ за организма при отпушване на въздушните канали и подобряване на циркулацията в белите дробове, като допълнително укрепва здравето на белите дробове.

Чесън

Чесън
iStock/Getty Images

Чесънът съдържа флавоноиди, които стимулират производството на глутатион, което спомага за подобряване на елиминирането на токсини и канцерогени, като допълнително помага на белите дробове да функционират по-добре

Бонус съвет: Пийте вода!

Водата е най-добрият начин за детоксикация на вашите телесни процеси. Освен това сухите бели дробове са склонни към дразнене и повишено възпаление, следователно е хубаво да изпиете шест до осем чаши вода, за да се поддържате добре хидратирани.

Започнете деня с една вълшебна напитка - чаша вода с лимон (ВИДЕО)