Много хора се чувстват постоянно напрегнати, тревожни и депресирани. Причината е най-често натрупването на стрес в големи количества. Но знаете ли, че има храни, които помагат в борбата с това състояние и при правилно хранене в съчетание с други разтоварващи за вас методи може да премахнете стреса или поне да го намалите в огромна степен. Вижте храните, които помагат при борбата със стреса в канала "Баба знае" във vbox7:

Чесън

Чесънът е пълен с антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали, които увреждат клетките и причиняват болести.
Той има и високо съдържание на серни съединения, които спомагат за повишаване на нивата на глутатион. Този антиоксидант е част от първата защитна реакция на тялото срещу стреса.

Боровинки

Боровинките са едни от плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданти, особено витамин С, за които е доказано, че предоставят на тялото допълнителен резерв за справяне с високите нива на стрес. Антиоксидантите се борят срещу свободните радикали, които увреждат клетките, а също така помагат на тялото да се възстанови и предпази от последиците на стреса. Ягодите, малините и къпините също влизат в тази група.

боровинки
iStock/Getty Images

Броколи

Кръстоцветните зеленчуци като броколи са известни със своите ползи за здравето. Диета, която е богата на кръстоцветни зеленчуци, може да намали риска от някои видове рак, сърдечни заболявания и психични разстройства като депресия.
Броколите са богати на магнезий, витамин С и фолиева киселина - за които е доказано, че се борят с депресивните симптоми. Също така са богати на сулфорафан, сярно съединение, което има невропротективни свойства и може действа успокояващо.

Нахут

Нахутът е пълен с витамини и минерали, които помагат при борбата със стреса, включително магнезий, калий, витамини от група В, цинк, селен, манган и мед. Тези вкусни бобови растения са богати и на L-триптофан, от който тялото ви се нуждае, за да произвежда невротрансмитери, които регулират хормоните и влияят на настроението.

Изследвания установяват, че диетите, богати на растителни протеини като нахут, могат да помогнат за укрепване на здравето на мозъка и подобряване на умствената дейност.

нахут
iStock/Getty Images

Яйца

Яйцата често са наричани мултивитамините на природата поради впечатляващия им хранителен профил. Яйцата са пълни с витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти, необходими, които помагат при стрес.

Те са също така богати на холин, хранително вещество, което се намира в големи количества само в няколко храни. Доказано е, че холинът играе важна роля за здравето на мозъка и може да предпазва от стрес.