В зеленчуците има толкова много витамини и минерали, че те могат да предотвратят някои неприятни здравословни проблеми. Чушките например са точно такъв зеленчук.

Ако още не сте убедени в техните ползи, vbox7 дава няколко основателни причини да започнете да ядете чушки всеки ден:

Дефицит на желязо

Чушките са добър източник на желязо и са богати на витамин С, който помага за по-доброто му усвояване. Дефицитът на желязо е една от най-честите причини за анемия. Хората, които страдат от дефицит на желязо, може да се чувстват по-често уморени.

люти чушки
ThinkStock/Getty Images

Така че яденето на чушки може да помогне за предотвратяване на тези проблеми, особено ако ги ядете в комбинация с храни с високо съдържание на желязо, като месо или спанак.

Проблеми с очите

Чушките са богати на витамин А и каротеноиди, по-специално лутеин и зеаксантин, които могат да помогнат да поддържате очите си здрави. Те могат да предпазят ретината ви от окислителни увреждания и дори да намалят риска от свързани с възрастта очни заболявания, катаракта и слепота.

Увредена кожа

Чушките са богати на витамин С и каротеноиди
ThinkStock/Getty Images

Витамин С също играе важна роля в производството на колаген, което поддържа кожата ви да изглежда млада и здрава. Ако не получавате достатъчно от този витамин, има по-голям шанс да имате суха кожа и повече бръчки. Недостигът на витамин С може също да доведе до лесно натъртване и по-бавно заздравяване на раните ви.

Сърдечни проблеми

Лизопенът е един от каротеноидите, които се съдържат в чушките. Този компонент може да помогне за подобряване на вашето сърдечно-съдово здраве и предотвратяването на инсулти. Той поддържа сърцето ви здраво, като помага да контролирате кръвното си налягане и да регулирате нивата на холестерола.

Разширени вени

Капсаицинът е активен компонент, който присъства в чушките. Той има антиоксидантни, антимутагенни, антиканцерогенни и имуносупресивни свойства и може да помогне за предотвратяване на образуването на нови разширени вени, ако се храните редовно с чушки.

Слаби кости

Лилавите чушки са витаминозно средство с висока хранителна стойност
ThinkStock/Getty Images

Чушка със средна големина съдържа 6% от препоръчителното дневно количество манган. Този елемент, заедно с цинка и медта, е от съществено значение за здравето на костите. Освен това, витамините С и К имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза.

Проблеми с храносмилането

Чушките са добър източник на диетични фибри. Те поддържат здравето на червата и дори помагат да предотвратите някои стомашно-чревни разстройства. Диетичните фибри, заедно с факта, че около 90% от чушките са вода, също могат да помогнат при загуба на тегло.