/ ThinkStock/Getty Images
Една от най-гъсто населените провинции в Китай – Сечуан, е известна с безумно лютивите си ястия. И това не е защото жителите й обичат да се самоизтезават, ядейки люто, а защото само в тази провинция вирее най-лютата чушка в света, и да я консумираш, се смята хем за спазване на вековните традиции, хем за национална гордост. И ако си мислите, че сте пробвали люти чушки и си похапвате такива с всяко ястие, то почакайте да пробвате някои определени сортове от китайския огън.

Малки колкото орех, чушлетата са скрили в себе си китайското слънце, вековни традиции, неподправен вкус и необикновен характер. И не се притесняват да си ги покажат!

Дълги години се спорело кои чушлета са по-люти от други, за да бъде установено, че всеки сорт има напълно различна лютивина. Така например, чушлетата не могат да се сравнят с вкуса на уасаби или други традиционни люти китайски подправки. Затова през 1912 г. американският химик Уилбърт Линкълн Сколвил разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество от веществото капсицин, което предизвиква усещането за лютивина. То се измерва по скалата с единици „сковили“.

Единицата, в която се измерва това количество, е SHU (съкращение от английски на Scoville Heat Unit). Методът за тестване на лютивината на чушлетата представлявал екстракт от люти чушки да се смеси с подсладена вода докато се достигне до момент, в който лютивината престане да се усеща. Пропорцията на подсладената вода към първоначалното количество екстракт от люти чушки, разделена на 100, е използваната и днес мерна единица Сковил, въпреки че вече има електронни уреди чрез които се прави по-прецизно изчисление.

Така ако чистият капсацин се измерва с около 16 милиона единици, най-лютият сорт чушле е Carolina Reaper. Регистрирана като световен шампион в книгата на Гинес, лютото чушле Carolina Reaper наброява над 2 милиона сковила. Тя е плод на кръстоската между пакистанска Нага и Червено Хабанеро. И естествено, родината й е Китай.

На второ място по лютивина в световната класация се нарежда Trinidad Moruga Scorpion, която произхожда от района на Тринидад и Тобаго. До 2012 г. този сорт беше най-лютата чушка в света. Представлява сбръчкана червена чушка с големината на топка за голф. Средната ѝ лютивина е около 2 милиона сковила.

На трето място се нарежда сортът 7 Pot Douglah, в превод – „7 тенджери“. Получила е особеното си име, защото се твърди, че само една такава чушка е достатъчнo люта, за да овкуси 7 тенджери яхния (пот = “тенджера”, от английски “pot”). Тя се предлага в множество различни цветове – лилаво, праскова, бяло, жълто, червено, но вкусът й остава непроменен. Лютивината й се измерва в 2 милиона сковила.

В класацията място намира още и чушката Habanero, сорт Red Savina, който по скалата на Сколвил е между 350 000 – 500 000, но дори и като детска играчка на фона на предните, не много смелчаци се прежалват да я пробват.

Родината на повечето изключително люти чушки е Китай заради топлата зима, продължителната пролет и мекото, но топло влажно лято.

А мераклиите, за които лютивината в тези чушки по магазините у нас никога не е достатъчна, винаги могат да си купят семе за най-лютите сортове в в България. Не е учудващо, че такива сортове не са достъпни в традиционните магазини за сортови семена, а само в специализирани – само миг невнимание и погрешно консумирана чушка или семка от нея могат да причинят дори смърт.
БГНЕС