Жозе Сократиш – европейският Джордж Клуни – е героят на деня
Жозе Сократиш – европейският Джордж Клуни – е героят на деня / снимка: БГНЕС

"Сега можем уверено да погледнем към бъдещето. Постигнахме великата цел на португалското председателство на Европейския съюз", заяви триумфално португалският премиер Жозе Сократиш пред репортери в Лисабон, след като лидерите на съюза постигнаха съгласие по особено важния европейски договор.

Сократиш има много причини да празнува. Въпреки че малко хора предвиждаха неуспех в португалската столица, премиерът трябваше да прибегне до цялата палитра от умения да посредничи, за да гарантира постигането на споразумение.

Сега се очаква Договорът за реформи на ЕС да бъде подписан и подпечатан от премиерите и държавните глави на страните членки по време на грандиозна церемония в Лисабон, насрочена за 13 декември. След това той най-вероятно ще стане известен сред 27-членки на общността, а навярно и в учебниците по история, като Договора от Лисабон.

Полският президент Лех Качински, когото много наблюдатели описват като един от най-несклонните на отстъпки участници в пазаренето, призна заслугите на домакина по време на среща с журналисти в четвъртък. "Искаме да благодарим на председателството на съюза, не бихме могли да постигнем този успех без него", заяви Качински.

Сега Сократиш е смятан за героя на деня в Лисабон. Репутацията му обаче не винаги е била толкова добра. Когато лидерът на социалистите спечели съкрушителна победа на парламентарните избори в Португалия през 2005 г., той бе по-известен с костюмите си на Джорджо Армани, отколкото с лидерските си качества.

Но тъй като португалската икономика най-накрая показва признаци на възстановяване, уважението към Сократиш все повече расте. Много хора в Португалия и извън нея го наричат "Джордж Клуни на португалската политика", не само заради неговия чар и стил, но и заради спокойното му поведение и помирителния му подход при водене на преговори.

Описвайки себе си като "истински европеец", Сократиш се шегува, че рождената му година - 1957, съвпада с подписването на Римския договор, положил началото на Европейския съюз. Роден в град Порто, като дете Сократиш живее в Централна Португалия с баща си, разведен архитект.

Завършилият политехнически университет инженер навлиза рано в политиката. По-късно учи в частен университет и получава диплома и на строителен инженер, валидността на която често е поставяна под въпрос.

Между 1997 и 2002 г. Сократиш заема постовете министър на спорта и министър на околната среда в социалистическите правителства на премиера Антониу Гутериш, а малко преди изборите през 2005 г. е избран за лидер на партията.

В началото той бе приеман като неопитен политик, чийто имидж е създаден предимно от медиите, а победата му отчасти бе приписвана на неубедителността на неговия опонент, консервативния служебен премиер Педру Сантана Лопеш.

Въпреки това Сократиш се справя по-добре от очакваното. Брутният вътрешен продукт на Португалия нарасна с 2 процента през първото тримесечие на тази година, което бе знак, че страната е започнала да се възстановява от дългогодишната рецесия.

Икономическият растеж имаше своята социална цена, тъй като правителството на Сократиш оряза средствата за огромния държавен сектор и снижи очакванията на бъдещите пенсионери за по-големи доходи. Когато лидерите на ЕС се срещнаха във футуристичния изложбен център в Лисабон, близо 200 000 обикновени португалци се събраха на митинг пред сградата, за да поискат по-добри условия на труд.

Сократиш, разведен баща на две деца, се съсредоточи и върху подобряване на конкурентоспособността на Португалия в сферата на образованието и технологиите. В качеството си на ротационен председател на ЕС, Португалия има намерение да измести центъра на вниманието на външната политика на ЕС в южна посока, подчертавайки отношенията с бившата си колония Бразилия и с Африка. /БТА/