С. Ханке: Бюджетът не е прозрачен
С. Ханке: Бюджетът не е прозрачен / netinfo

Интервю на Цветана Минкова с преподавателя във вашингтонския университет „Джон Хопкинс” и съветник на бившия президент Петър Стоянов Стив Хенке.

Какво ще спечели и какво ще изгуби Бюджет ’ 2007 от съкращаването на срока на поскъпване на акцизите на горивата на година и половина вместо първоначално предвидените три години?

Нека първо направя една забележка. Както си спомняте, почти всеки път, когато правителството подготвя нов бюджет, сякаш Международният валутен фонд е замесен в случващото се. Фондът се оказва удобна жертва за оправдаване на всяка решение, което се взема от парламента по отношение на бюджета. Моят извод е следният: на първо място, дали МВФ е съгласен с правителството или не – няма значение. Истината е, че правителството е решило да наложи акцизи, които да нараснат много по-бързо от очакваното. Фондът не е толкова голям проблем. За мен самият процес на формиране на бюджета не е съвсем прозрачен. Ако беше по-прозрачен, не би имало изненада и тогава никой не би могъл да обвинява МВФ или ЕС.

Мотивът е, че парите от увеличените акцизи трябва да отидат за армията заради поетия ангажимент 2,6 процента от Брутния вътрешен продукт да бъдат вложени в отбраната в България значи ли, че бюджетът не е добре структуриран?

Именно това е моята гледна точка: ако процесът на формиране на бюджета беше достатъчно прозрачен, щеше да се знае, че има договор и поет ангажимент 2,6 процента от Брутния вътрешен продукт да отидат за отбрана. Това се е знаело от достатъчно дълго време. Не би трябвало да е изненада или проблем, ако бюджетът се формираше по прозрачен начин.

Как очаквате да рефлектира на икономиката като цяло по-бързото поскъпване на акциза? Твърди се, че това ще доведе до поскъпване на всички стоки и услуги?

Очевидно ще доведе до макар и малко повишаване на цените. Това е логично. Ако цените на суровината нараснат, цената на продукта също се повишава малко. Това важи за всяка конкурента околна среда: ако цената на суровина малко се повиши, това ще доведе до покачване на цената и на продукта също с малко. При наличието на монопол малко покачване на цената на суровината може да доведе до голямо поскъпване на продукта.

Това ли беше единственото решение за източник на приходи за отбраната? Не можеше ли тези пари да се съберат от другаде?

Хората, които използват газ, реално ще платят и лъвския пай от увеличението на бюджета. Нещото, на което трябваше да се обърне внимание, е планирането на тези 2,6 процента за отбрана. Те трябваше да са факт и тогава нямаше да се стигне до изненадващо увеличение на данъците, за да се подсигурят разходите за отбрана. Тук става ясно, че процесът около формирането на бюджета не е много ясен или пък някой не е много добър в планиране на бюджет. Може би и от двете по малко. В края на краищата политиците се нуждаят от повече пари в бюджета и какво правят? Обвиняват МВФ, от една страна, и използват това „военно” извинение, от друга. Тези пари биха могли да се съберат от голям брой източници. Цената на акциза за газа се вдига, защото така е по- лесно. Вероятно това е изиграло роля в окончателното решение.

В България съществуват огромни възможности за увеличаване на ефикасността в публичния сектор – правителството, администрацията, образователната система – всичко, свързано с публичния сектор. Ефикасността може да бъде подобрена доста лесно, защото ако правителството е по-ефикасно, това ще покачи и стандарта. Затова според мен най-доброто решение не са по-високите данъци, а по-голямата ефикасност и модернизация на правителството. В този момент двете държави, чиито правителства са най-малко ефикасни, са Турция и България .

Какво трябва да се направи, за да стане едно правителство по-ефикасно?

Ако разгледате препоръките на МВФ, едно от най- важните неща е подобряването на фискалната прозрачност, реформи в образователната програма, реформи в здравната система – две големи сфери, които трябва да се модернизират, защото реално можете да получите много по-добро образование, и много по-добро здравеопазване за много по-малко пари. Бих препоръчал също целият процес на формиране на бюджета да стане прозрачен, така че хората да знаят какво да очакват и тогава не би имало изненади от рода на „поели сме задължението да субсидираме отбраната и се нуждаем от специални приходи за целта”.

Инфлацията през следващата година и евентуални мерки срещу нея?

Инфлацията изглежда намалява, така че няма какво толкова да се направи. Увеличените данъци определено ще се отразят на инфлацията в посока нарастване.