Кенанов: Проучваме площадки за депониране на опасния отпадък
Кенанов: Проучваме площадки за депониране на опасния отпадък / netinfo

Николай Кенанов, директор на Дирекция „Координация на регионалните дирекции по околната среда и водите” към Министерство на околната среда и водите.

Какво показват данните, които районните дирекции по околната среда и водите събират от вчера? Беше разпоредена такава проверка. Какво е замърсяването по течението на река Дунав, в кои участъци то е най-голямо?

Имаме само една завършила проверка, на една от инспекциите. По протежението на Дунав имаме пет инспекции. Това са: Монтана, Враца, Плевен, Търново и Русе. Проверката на монтанската инспекция завърши вчера късно следобед. Там ситуацията е най-тежка, защото фронтът и петното най-много се вложи там в началото на българския участък на река Дунав – от влизането в България при село Връх до след Видин. Имаме по-крупно замърсяване по бреговата ивица от наша страна от километър 805 до километър 825, но не непрекъснато. Някъде има замърсяване от половин километър, другаде по 1-2 километра, а има и по 2-3 километра дължина и различна ширина. Някъде петното се движи върху чакъл, някъде върху пясък, а на трето място върху пръст. Сега предстои най-тежкия за нас момент – събирането временното депониране, докато се намери решение за оползотворяване или унищожаване на събраното. Събраното, примесено с нефтопродуктите – предполага се мазут – и пясъка или почвата се получава опасен отпадък и нашето законодателство не позволява да се съхранява на обикновени сметища и трябва да се търсят специални площадки. Това се прави вече от ден; имаме специални площадки, които може би ще използваме. Те са в района на Плевен, в района на Видин, на различни фирми са и се проучват. Днес ще се доуточни какво ще е събирането и къде ще се съхранява отпадъка. Трябва да обезопасяваме и въздуха, не само почвата. Площадките трябва да са бетонирани със специален цимент и така нататък.

В Монтана е най-сериозно положението?

Да. От врачанската инспекция още нямаме данни, от плевенската – също. Последните данни за петното бяха, че то се разпада. През деня ще разберем ако нещо е останало, къде точно се намира. В момента имаме екипи в района на Никопол – кораби, хора техника, бонови заграждения. Всички са в очакване, мястото е осигурено, но не се знае дали ще се появи петното.

Каква е концентрацията на отложените нефтопродукти по брега на реката?

Ние правим ежедневно проби. Тези отпреди няколко часа те са от водата. Плътността е от 15 до 80% плътност. Това означава примерно от 20-30 милиграма на литър до 180 милиграма на литър – различна концентрация. Това е що се отнася до водата. От почвата ще се вземат различни проби, които отнемат малко повече време защото анализите продължават няколко дни.

Предполагам, че през тези няколко дни ще започне обирането на този опасен отпадък?

Да, това, което е излязло на сушата.

Стана дума вече за депата. Казахте, че търсите площадки. В рамките на какви времеви срокове ще бъдат открити тези депа и разбира се, обезопасени по отношение и на почвата, и на въздуха?

Не мога да кажа, а и никой няма да може да каже, защото самото събиране ще продължи доста време; там, където не може да се използва техника, ще се извършва ръчно от хора с лопати, ботуши, маски. Събраното ще се претоварва, транспортира до временно транспортно депо, оттам ще се прехвърля в това депо, в което ще се съхранява по-дълго време.

Как се третират после тези отпадъци?

И това не мога да Ви кажа точно. Това, което е събрано от водата може да се използва по някакъв начин след дрениране на специални площадки в рафинерии и да се съхранява. При това, което е примесено повече с нефтопродукти е по-сложно. Ако се отиде км изгаряне, трябва да се търсят специални скарни котли, които вече са малко в България. Ще бъдат приложени по някакъв начин и други технологии, но не мога да Ви кажа точно.

Г-н Кенанов, ние като че ли нямаме готовност за подобно нещо, каквото ни се случи?

Не е вярно.

Ами оказва се, че ние не знаем къде са ни депата, не знаем какво ще правим с този отпадък.

Проучваме кои от тях са подходящи. Не може да има 100% готовност за авария. Ще имаме големи затруднения, но ще се справим.

Каква е координацията със Сърбия, защото се оказа, че дори не знаем какво количество петрол е изтекло?

И те не обявяват колко е.

Български експерти участваха ли вчера в срещата, за която съобщиха сръбските медии между експерти на Сърбия и Румъния?

Не мога да Ви кажа. Не мога да Ви кажа, дали въобще е имало такава среща.