Изненадващ ход - защо Америка изпраща висш дипломат да преговаря с Иран
Изненадващ ход - защо Америка изпраща висш дипломат да преговаря с Иран / снимкa: БГНЕС

Когато висшият американски дипломат Уилям Бърнс седне на 19 юли в Женева на една маса с петима колеги от Великобритания, Германия, Китай, Русия и Франция и с върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана, за да чуе отговора на Иран на последното им предложение за преговори с цел прекратяване на предизвикателното му поведение в ядрената област, две неща ще се случат за първи път. Америка за първи път ще изпрати толкова високопоставен представител за преки преговори с Иран по ядрените въпроси (въпреки че американци с по-нисък ранг са разговаряли за Ирак и САЩ обмислят да изпратят двама дипломати в Техеран след 30-годишно отсъствие). Също за първи път Иран няма да се отдръпне пред една толкова революционна перспектива.

Дали ще се стигне до това, на което се надяват Америка и останалите пет сили - замразяване за шест седмици на обогатяването на уран от Иран и на налагането на нови санкции от ООН, последвано от прекратяване на обогатяването на уран и преговори по серия от стимули за окончателно решаване на проблема, само може да се гадае. Сприхавият ирански президент Махмуд Ахмадинеджад казва, че обогатяването на уран ще продължи. Толкова дълго, че Америка да разбере, обяснява той, че преговорите могат да продължат само на равноправна основа.

Защо изобщо ще ходи тогава Бърнс? Неговата шефка - държавният секретар Кондълиза Райс, предлага преки преговори с Иран по всяко време, където и да било. Нейният бос - президентът Джордж Буш, казва от друга страна, че Иран първо трябва да прекрати дейностите си с уран и плутоний, както поиска ООН.

Ислямската република твърди, че няма други ядрени амбиции освен да захрани реактори за производство на електричество. Други обаче я подозират, че истинската й цел да се сдобие с достатъчно материал за производство на атомна бомба.

Буш има на разположение 6 месеца, за да реши най-опасния ядрен ребус в света. Иран също е подложен на натиск. Многобройните опити с ракети, които той извърши миналия месец, несъмнено бяха отчасти в отговор на съобщенията, че израелски изтребители бомбардировачи са тренирали презареждане с гориво във въздуха за мисии на далечни разстояния. Междувременно най-новото предложение на шестте за разширяване на връзките в политиката, търговията и сигурността, както и за оказване на помощ за усвояване на напреднали, но по-малко опасни ядрени технологии, може и да е предизвикало дискусия в Иран: някои представители на режима дадоха сигнал, че са готови за проучване на възможности; други продължават да се дърпат.

Иран се надяваше международните инспектори да са затворили досега досието с ядрената му програма. Нови сведения за негови минали дейности с цел сдобиване на ядрено оръжие обаче изостриха техните въпроси. Възможно е Иран още да се изкушава да протака и да види какво ще направи следващият американски президент. Надяваме се, че присъствието на Бърнс в Женева ще подчертае сериозността на предложението за преговори, но и необходимостта Иран да направи своя избор. /БТА/