Инвазията на Турция може да доведе до разпадане на иракското правителство
Инвазията на Турция може да доведе до разпадане на иракското правителство / netinfo

Над 100 турски войници и кюрдски сепаратисти бяха убити в Северен Ирак при сблъсъци през последните три дни, откакто турската армия премина границата, за да атакува позиции на Кюрдската работническа партия. Сраженията стават все по-тежки. В неделя ПКК обяви, че е свалила турски хеликоптер, а нейни командири в Ирак призоваха кюрдите в Турция да се включат в боевете. Иракският шиитски лидер Муктада Садр поиска незабавно изтегляне на турските войски и заяви, че ще държи отговорни иракското правителство и американските сили за влошаващата се ситуация по границите.

Нахлуването на турските сили е първата голяма военна операция в северен Ирак след падането на режима на Саддам Хюсеин. Тя бе предприета след месеци на растящо напрежение и въпреки настоятелните призиви на Вашингтон за въздържаност. Сблъсъците поставят Америка в незавидно положение. Турция е член на НАТО, важен партньор във военно отношение и съществен фактор за регионалната стабилност. САЩ показаха, че разбират решимостта й да изкорени терористките убежища зад граница. Но инвазията може да дестабилизира северен Ирак, да предизвика ожесточени антиамерикански настроения сред кюрдите, които широко подкрепят коалиционните сили, и да постави в опасност крехката коалиция в Багдад.

Турският премиер Реджеп Ердоган е също толкова притеснен. В продължение на месеци той отклоняваше исканията на турските военни за инвазия, която да разгроми лидерите на ПКК в изгнание и да осуети всеки опит за създаване на автономно кюрдско правителство в Северен Ирак. Турската армия е крайно недоверчива към Ердоган и миналата година едва не заплаши с преврат заради избирането на президент-ислямист. Той успя да избегне интервенция миналата година, само защото Америка обеща незабавно да ограничи ПКК в Ирак. Но армията, която се смята за пазител на светското наследство на Ататюрк, няма да се поколебае да предприеме действия срещу Ердоган, ако сметне, че той не може да се справи с ПКК, чийто тероризъм вече отне живота на над 40 000 души в източна Турция.

Сега Багдад трябва да реши дали да удовлетвори турските искания. Колкото и силно да се изкушават иракските кюрди да окажат морална и военна подкрепа на събратята си в Турция, това в крайна сметка ще има катастрофални последици. ПКК е терористична организация и иракските кюрди, включително президентът Джалал Талабани трябва не просто да се разграничат от тях, но и да спрат презграничните им операции и да ги лишат от убежище на иракска територия. Турция трябва да демонстрира сдържаност и да ограничи операциите си. Но Анкара е скептична към кюрдските обещания, дадени миналата година по искане на Америка, които бързо бяха нарушени с възобновяването на ударните акции на ПКК в източна Турция. Малко вероятно е нови обещания от Вашингтон и Багдад да окажат съществено влияние върху турския генерален щаб.

От интерес на Турция е да внимава за евентуална ескалация. Тя отдавна смята автономен Кюрдистан за заплаха за националното си единство, тъй като се опасява, че този пример ще предизвика чувство на лоялност у 20-те милиона кюрди в Турция. По-голямата опасност със сигурност би била истинска война по границата й и разпадане на Ирак, което турската интервенция и окупация ще ускорят. Правителството на Ердоган отиде по-далеч от предшествениците си в изпълнение на въжделенията на турските кюрди. Сега то трябва да направи крачка назад, преди всички надежди за помирение да бъдат изложени на опасност. /БТА/