„Дойче веле“ на български остава!
„Дойче веле“ на български остава! / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В „Дойче веле" настъпват големи промени. Но информациите, засягащи Българската редакция, които се появиха по медиите, са отчасти неточни и неверни. Завеждащият на Българската редакция Александър Андреев разяснява за какво става дума.

Прозвуча шокиращо в първия момент: радиопрограмата на „Дойче веле" ще изчезне от софийския УКВ-ефир след 31 декември 2011 година. Но шокът наистина е с плитък корен. Защото Дойче веле на български език остава: и като радио, и като информационен портал в интернет, дори и като телевизия в близко бъдеще.

Защо „Дойче веле" напуска софийския УКВ-ефир след двайсетгодишно присъствие? Това решение всъщност е част от глобалната стратегия на „Дойче веле", в рамките на която акцентът се премества върху други формати: телевизия, онлайн и мобилни продукти. УКВ-радиото на „Дойче веле" спира и другаде по света: в Букурещ, Прищина и Тирана, например. А радиопредаванията на „Дойче веле" намаляват като обем на още няколко езика - например на сръбски, хърватски, босненски и македонски. Радиото на Дойче веле спира на хинди и намалява обема или разпространението си и на други езици, включително на немски и английски.

Какво може да очаква българската публика на „Дойче веле"? И в бъдеще наши радиопрограми ще се излъчват в ефира на дългогодишните ни партньори - Дарик радио и БНР, като за форматите, времетраенето и часовете ще информираме допълнително. Нашите приятели, които следят сайта dw-world.de/bulgarian и профила ни във Фейсбук, занапред ще могат да четат повече статии дневно. Такова, впрочем, е желанието на хиляди потребители, които ни се доверяват и подкрепят. Само като илюстрация: уникалните посещения на нашата страница достигат до 50 хиляди дневно, а през един от последните месеци имахме близо три милиона прочитания. Тези цифри говорят сами за себе си.

„Дойче веле" на български скоро ще предложи собствени телевизионни формати, които ще можете да следите на страницата ни, както и в телевизионните програми на наши български партньори. За всичко това също ще информираме своевременно.

С две думи: „Дойче веле „за България остава. Нещо повече: амбициите ни са да предлагаме повече и по-разнообразни журналистически продукти, които са в съзвучие с технологичното развитие и с интересите на новите поколения. Благодарим на всички нашия слушатели, читатели, потребители и приятели за интереса, лоялността и подкрепата. И се надяваме да останат и занапред с нас!