Разследват случая със забравения чувал бюлетини в Пловдив
Разследват случая със забравения чувал бюлетини в Пловдив / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Разследват случая със забравения чувал бюлетини в Пловдив
63976
Разследват случая със забравения чувал бюлетини в Пловдив
  • Разследват случая със забравения чувал бюлетини в Пловдив

Окръжна прокуратура Пловдив образува досъдебно производство за открития в пловдивския панаир чувал с бюлетини, за което Дарик съобщи рано тази сутрин. Производството е срещу неизвестен извършител, съобщиха от институцията, близо 20 часа след запитване на Дарик по случая. 

Чувалът с бюлетини е открит в късния следобед вчера, часове след като бе обявен краят на изборния ден в Пловдив. Бюлетините са намерени от чистачка в източния край на палата №6 на Пловдивския панаир и са предадени на отговорно пазене в Районна прокуратура-Пловдив.

По информация на Дарик чувалът е бил оставен в коридорите на панаирната палата вчера след края на изборите. Бюлетините са в кочани по 50 бр, все още не е ясно от коя изборна секция в Пловдив са те. Сигналът е изпратен от Областната дирекция на полицията.

По-късно зам.-председателят на Районната избирателна комисия в Пловдив Димитър Керин коментира, че бюлетините, открити в чувала, са неизползвани. Керин обясни, че бюлетините са в кочани по 50 броя, както са раздадени на секционните комисии за изборния ден, и са поставени са в обикновен чувал, а не в специално обозначените с номера на секцията торби.

След приключване на изборния ден членовете на СИК опаковат използваните и неизползваните бюлетини в торби, а протоколите прибират в плик, обясни Керин и допълни, че след това ги предоставят на нарочна комисия по чл.233, ал.7 от Закона. Приемо-предавателният протокол съдържа брой предадени торби и брой пликове, без информация какво има в тях, и според Керин по него няма възможност да се разбере от коя точно комисия е.

Най-вероятно той е забравен от някой представител на СИК, които в Пловдив са 469, каза зам.-председателят на 16-а РИК.

По думите му всички торби са транспортирани до помещение в Областната администрация, което е запечатано с восъчен печат. Все още е рано да се каже дали указанията на прокуратурата, свързани с това да се установи какво точно съдържа чувалът, са изпълнени, коментира говорителят на прокуратурата Атанас Илиев.

Прокурорската проверка трябва да установи дали става въпрос за формален технически пропуск на ангажираните с изборите лица. Ако това се докаже, наказанието е лишаване от свобода до 5 години.

Още новини от Пловдив