Плевнелиев: На България й трябва работещ парламент и стабилно правителство
Плевнелиев: На България й трябва работещ парламент и стабилно правителство / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев не вижда основания за касиране на изборите
64001
Плевнелиев не вижда основания за касиране на изборите
  • Плевнелиев не вижда основания за касиране на изборите

Няма основания за касиране на изборите. Това становище изрази категорично президентът Росен Плевнелиев на пресконференция, на която коментира резултатите от проведените в неделя предсрочни парламентарни избори. „Аз апелирам за бързо създаване на правителство. Едно безпринципно правителство може да влоши обстановката в страната, но едно правителство базирано на ясни компромиси, може да бъде полезно за нацията”, заяви президентът.

„Благодаря на всички български граждани, които гласуваха, те направиха своя избор. Избирателната активност не бе висока, но така прецени българският избирател. Изборите се проведоха, гражданите изразиха волята си”, започна обръщението си президентът.

„ЦИК потвърди нормално протичане на изборния ден. Не липсваха и нарушения по време на изборната кампания. Сигурен съм, че компетентните органи в кратки срокове ще довършат работата си по проверките. Съгласен съм и със заключенията на наблюдателите, че неприемливо е да се подкопават основите на демокрацията единствено с цел да се спечелят изборите”, коментира още държавният глава.

Плевнелиев призова партиите да работят в посока заздравяване на връзките между самите тях.

„Много мостове бяха изгорени в тази предизборна кампания, най-важното предизвикателство е да работят партиите за доверието на избирателите. Трябва да окажем, че можем да направим институциите работещи, като започнем от основата - Народно събрание. Народното събрание може да изкове необходимите реформи. Народното събрание трябва да излъчи правителство, то да е легитимно и да има ясни приоритети. Трябва да го излъчи открито пред очите на нацията”, заяви президентът.

Той подчерта, че на България й трябва работещ парламент и стабилно правителство. „В президентството няма да има задкулисни договорки. Всичко ще бъде публично, коалиции в президентството няма да се правят. Ще изчакам ЦИК да обяви окончателните резултати, да разпредели мандатите и да обяви имената на депутатите. В петък ще разговарям с лидерите на партиите, влизащи в 42-то Народно събрание, за да постигнем съгласие, кога да бъде тържественото откриване”, съобщи Плевнелиев.

„Основната цел, която си поставям за първите консултации ще бъде да уточним всички формалности, за да можем колкото се може по-бързо да насрочим новото Народно събрание. Не по-късно от края на месец май, вярвам и се надявам и съм сигурен, че ние ще имаме тържествено откриване на 42-рото Народно събрание. Точната дата ще бъде ясна в петък”, допълни Плевнелиев.

Той посочи, че в хода на кампанията имаше наистина немалко скандали. „Създаде се допълнителна доза недоверие към институциите. Имаше и извънредна ситуация в деня за размисъл. Очаквам случилото се да бъде разнищено докрай. То няма да остане забравено, дължим го на гражданите. Имиджът на България беше силно накърнен, жалко за това. Не съм съгласен, че всичко е възможно по време на избори. Трябват политици, държавници, да действаме, трябва да се поеме отговорност за съставяне на правителство, за резултати, за стабилност, не за хаос. Народът е мъдър и той постави много сложна задача за решаване от политиците. Винаги ще има доволни и недоволни, правим избори много години подред”, коментира държавният ни глава.

„Като убеден демократ приемем вота на народа какъвто е и вярвам, че трябва да вървим напред. Задачата не е лесна, но е решима. С по-малко скандали и с повече работа ще дойдат и важните за нацията резултати, независимо от конструкцията в парламента”, подчерта Плевнелиев.

Плевнелиев На България й трябва работещ парламент и стабилно правителство
netinfo

Росен Плевнелиев коментира лаконично и скандалът с „арестуваните бюлетини” в печатница в Костинброд. „Нека дадем шанс на компетентните органи да си свършат работата. Разследващите органи към момента са толкова прозрачни, че можем да им гласуваме доверие”, обърна се Плевнелиев към медиите.

Цялата пресконференция на президента Росен Плевнелиев слушайте в RadioDariknews.bg